VIDEO  Što je štetnije, marihuana ili alkohol?

alkohol

Često se raspravlja o tome da li je štetniji alkohol koji je legalan, ili marihuana koja je uglavnom nelegalna. Ali, na ovo pitanje nije lako odgovoriti, a da taj odgovor bude zasnovan na naučno utvrđenim činjenicama, piše IFLScience.

Mnogi faktori otežavaju direktno poređenje efekata ova dva opijata, između ostalog i činjenica da se njihov zakonski status razlikuje.

Efekti i štetnost alkohola na ljudski organizam se ispituju već desetljećima, ali je činjenica da je marihuana nezakonita značajno otežala ispitivanja njenog uticaja.

Problem je i u tome što nije uvijek lako definirati što znači "gore" ili "opasnije".

Da li se "gore" i "opasnije" odnosi na ovisnost koju neka supstanca stvara? Na štetu koju izaziva u organizmu? Štetu koju nanosi zajednici, društvu u cjelini? Ovi faktori svi moraju biti uzeti u obzir, a nije uvijek lako odrediti njihove međusobne odnose.

Ali, to ne znači da naučnici nisu pokušali da to sve procijene, a evo što su zaključili.

Prvo, reklo bi se da marihuana stvara manju ovisnost nego alkohol.

U jednom istraživanju o konzumiranju droga i alkohola, u kojem je sudjelovalo 8.000 Amerikanaca, naučnici su utvrdili da bi se oko 15 posto ispitanika moglo smatrati ovisnicima od alkohola, dok je samo devet posto njih bilo ovisno od marihuane.

Uz to, oni koji su marihuanu pušili pomiješanu s duhanom imali su mnogo viši rizik da postanu ovisni od nikotina, od kojeg je, uzgred budi rečeno, bilo zavisno čak 32 posto ispitanika.

S druge strane, pitanje utjecaja na zdravlje je još složenije. Poznato je već jako dugo da je alkohol povezan sa povišenim rizikom od različitih tipova kancera, od raka usne duplje do raka jetre. Za kanabis mnogi tvrde da ima suprotno dejstvo, te da bi se mogao koristiti i za liječenje raka.

Ali, jedna od najsveobuhvatnijih studija koja je proučavala štetnost različitih tipova opijata pokazala je da je alkohol "opasnost broj jedan". Zbog šireg spektra problema koje izaziva, on se smatra daleko najštetnijim opijatom, štetnijim čak i od heroina i kreka koji zauzimaju drugo i treće mjesto. Na ljestvici koja je dobijena tim istraživanjem, pri kojem su uzeti u obrzir i osobni i socijalni štetni efekti, marihuana je na osmom mjestu.

Globalno, alkohol godišnje izaziva 3,3 milijuna smrti godišnje. Ili, da promijenimo perspektivu, na svakih deset sekundi negdje u svijetu jedna osoba umre od alkohola.

Ali, zbog različitih povijesno-socijalnih fakora, alkohol je - legalan. Usprkos svemu.

A evo kako utiče na mozak i tijelo: