Što je herpes?

Herpes je virusna infekcija, a čak 90 posto ljudi u sebi ima antitijela protiv herpes simplex virusa. Što znači da su već jednom u životu došli u kontakt s tim virusom. Netko nikad nije to ni primijetio, dok neki nesretnici svaki mjesec imaju probleme s infekcijama.

Herpes ima dva oblika – herpes simplex tip 1 i herpes simplex tip 2. Prvi tip virusa zahvaća do oko 90 posto odraslih osoba od 50 godina. Najčešće se prenosi preko usta, poljupcem ili slinom. Virus ostaje doživotno u tijelo zaraženog. Može se povremeno buditi, a može nikad ne uzrokovati ikakve simptome. Njegovo buktanje povezano je s općim stanjem organizma.

Najčešći razlog buđenja virusa pad je imuniteta, a on je povezan s gripom, prehladom, hladnoćom, menstruacijom, ali i stresom. Nažalost herpes nije izlječiv, no njegovi simptomi se ublažavaju pomoću raznih sredstava.

Herpes simplex tip 2 se naziva i genitalnim herpesom, no stručnjaci smatraju da je u 30 posto slučajeva nastao od prvog tipa herpesa, dok ostatak uzrokuje upravo tip 2. Ni ovaj tip herpesa nije izlječiv, već se ublažava brojnim lijekovima i sredstvima.

Prvi tip herpesa većinom zahvaća područje usana. Prije samog stvaranja neugodnih mjehurića, možemo na usnicama osjetiti buđenje virusa. Koža zateže i osjetljiva je. Nakon toga se stvaraju mali mjehurići, crvenilo koje pogotovo na usnicama ne izgleda lijepo.
Kada je drugi tip u pitanju zahvaća kod muškaraca sluznicu penisa i prepuciju, a kod žena herpes započinje upalom stidnice, javlja se osjećaj neugode i svrbež te se pojavljuju mjehurići na vanjskom dijelu spolnog organa.

budi.in