Štitna žlijezda: Znaci upozorenja koje ne smijete ignorirati

Štitnjača, štitna žlijezda, tiroksin i tironin, genetika, znak hipotireoze, štitna žlijezda, zdravlje, loše za zdravlje, štitna žlijezda, Migrenske glavobolje, Hormonska neravnoteža, Neurološki simptomi, Vrtoglavica, Štitnjača, guša ili uvećanje štitnjače,  Struma, Čvorovi u štitnjači, Štitnjača, Guggul , ginseng , Ashwagandha

Istraživanja pokazuju da kod žena starijih od 33 godine postoje velike šanse, čak i do 30%, da dođe do nepravilnog rada ove žlijezde. Žene su podložnije nepravilnom funkcinisanju štitne žlijezde od muškaraca (i to do deset puta), a veoma veliki broj njih i ne zna da nešto nije u redu.

Smještena iznad Adamove jabučice, štitna žlijezda luči hormone tiroksin i tironin koji regulišu, između ostalih stvari, temperaturu vašeg tijela, metabolizam i rad srca. Stvari mogu krenuti naopako kada je ona preaktivna ili slabo aktivna. Šta izaziva njeno nepravilno lučenje? To može biti genetika, autoimuni napad, trudnoća, stres, nedostatak hranjivih materija ili toksini koji se nalaze u životnoj sredini, ali stručnjaci nisu sasvim sigurni. Saznajte koji znaci mogu uputiti da nešto nije u redu.

Iscrpljenost

Osjećaj umora i nedostatak energije mogu biti u vezi sa više faktora, ali se snažno povezuju sa hipotireozom, poremećajem koji je rezultat nedovoljnog lučenja hormona štitne žlijezde. Ako ste ujutro i dalje umorni, nakon prospavanih osam sati, to može biti znak da je vaša štitna žlijezda nedovoljno aktivna.

Neraspoloženost

Neočekivani osjećaj depresije, neraspoloženosti i potištenosti može biti simptom hipotireoze. Zašto? Vjeruje se da nedovoljna proizvodnja hormona štitne žlijezde utiče na nivo serotonina, takozvanog hormona sreće.

Nervoza i anksioznost

Anksioznost i nervoza povezuju se da hipertireozom, pretjeranim lučenjem hormona štitne žlijezde. Ukoliko imate osjećaj da nikako ne možete da se opustite, napeti ste i stalno kao da očekujete da se nešto desi, to može biti znak da štitasta žlijezda luči previše hormona.

Čulo okusa vas vara
Povećan apetit može biti znak hipertireoze - prevelik nivo hormona štitnjače može uticati na konstantni osjećaj gladi. S druge strane, nedovoljno aktivna štitna žlijezda može uticati na čula mirisa i okusa.

Gubljenje interesa za seks

Nedovoljna ili nikakva želja za seksom može biti jedna od nuspojava nepravilnog rada štitne žlijezde. Prenizak nivo hormona može uticati na nizak libido, ali i kumulativni uticaj drugih simptoma hipotireoze - nizak nivo energije i bol koji se može pojaviti na različitim dijelovima tijela - mogu imati značajnu ulogu.
Suha koža
Koža koja je suha i koja svrbi može biti simptom hipotireoze. Promjene u izgledu i teksturi kože najvjerovatnije su posljedica usporenog metabolizma što može smanjiti znojenje. Koža bez dovoljno vlažnosti brzo postaje suha, a slično je i sa noktima: oni su krti i često pucaju.

Nepredvidiv rad crijeva

Žene sa hipotireozom često se žale na zatvor. Poremećaj u proizvodnji hormona najvjerovatnije utiče na usporavanje probavnog procesa. S druge strane, pretjerana aktivnost štitnjače može uzrokovati proljev ili češće pražnjenje crijeva, što je razlog zbog čega su pomenuti, zapravo, simptomi hipertireoze.

Vaš ciklus se mijenja
Menstruacije sa obilnim krvarenjem i pojačanim stomačnim bolovima mogu biti znak hipotireoze. Razdoblje između ciklusa se može smanjiti. Kada je riječ o hipertireozi, visok nivo hormona prouzrokuje menstrualne nepravilnosti na drugačiji način: mjesečnice su kraće, krvarenje nije obilno te se razdoblje između ciklusa može povećati.
Bol u ekstremitetima i mišićima

"Misteriozno" ili iznenadno peckanje ili utrnulost ekstremiteta (ili "stvarni" bol) u nogama, rukama, stopalima ili šakama mogu biti znak hipotireoze. Vremenom, nedovoljno lučenje hormona štitnjače može oštetiti nerve koji šalju signale od mozga ka cijelom tijelu.

Prirodni lijekovi za štitnu žlijezdu

Štitna (tireoidna) žlijezda ima veoma bitnu i složenu funkciju u našem organizmu a tu spada održavanje normalnog metabolizma svih čelija, utiče na pravilnu apsorpciju glikoze, sintezu bjelančevina, zatim na frekvenciju srčane aktivnosti a samim tim na cirkulaciju krvi u organizmu i još dosta toga. Na osnovu toga ova žlijezda je direktno odgovorna za pravilan fizički i mentalni razvoj i stanje organizma.

Poremećaj rada štitne žlijezde spada u najčesće hormonalne poremećaje i zastupljeniji je kod žena nego kod muškaraca. Kada su oboljenja štitne žlijezde u pitanju ne mora uvijek biti poremećena njena funkcija, već može doći do uvećanja, pojave čvorića na njoj, kao i malignih oboljenja. Kod poremećaja lučenja hormona postoje dva oblika bolesti i to hipertireoza (stanje povećane funkcije) i hipotireoza (stanje smanjene funkcije). Razloga za to ima mnogo a najčešće su: nepravilna ishrana, neuredan život, hronična nervoza i stres, preterani napor tokom dužeg vremenskog perioda i naravno nasljedni faktor.

Liječenje oboljele štitne žlijezde je dugotrajan proces i treba ga ozbiljno shvatiti. Medicina danas nudi hormonsku terapiju koju nikako ne treba zanemariti a prirodne metode liječenja koje ćemo u nastavku teksta iznijeti koristiti samo kao pomoćna sredstva u cilju što bržeg i uspješnijeg liječenja, naravno uz konsultaciju sa ljekarem. Kada je ova bolest u pitanju prirodni lijekovi dolaze do izražaja i zauzimaju svoje mjesto najčesće tek nakon liječenja uz pomoć savremene medicine a to zbog toga što se često dešava da se pacijenti i godinama poslije uspješno završenog liječenja u određenim situacijama ne osjećaju sasvim dobro.

Prirodno liječenje smanjenje funkcije štitne žlijezde

Kada je u pitanju smanjena funkcija štitne žlijezde potrebno je uzimati namirnice bogate jodom a to su: morska riba, dagnje, jastog, morske alge, riblje ulje i obavezno jodirana so.

U našem narodu je za ovaj poremećaj od davnina najpoznatiji prirodni lijek liker od mladih zelenih oraha. Za liker se upotrebljavaju zeleni orasi jer su veoma bogati jodom. Pravi se tako što se oko 40 komada vrlo mladih oraha (dok su još mali i u ljusci), zasjeće nožem (kako bi bolje ispustili sokove), stavi u veću staklenu posudu i prelije sa 2 l domaće komove rakije. Zatim se doda šećera po želji (ne previše). Posuda se dobro zatvori i ostavi da odstoji na suncu 6 nedjelja. Nakon toga procijedi i nalije u flaše. Liker od oraha (orahovinu) piti svako jutro na prazan stomak, jednu malu rakijsku čašicu.

Prirodno liječenje povećane funkcije štitne žlijezde

Za liječenje povećane funkcije štitne žlijezde pomoći će čaj i oblozi od ivanjskog cvijeća.

Čaj pripremiti na uobičajan način, jednu malu kašiku ivanjskog cvijeća preliti sa jednom šoljom ključale vode i ostaviti da odstoji svega nekoliko minuta. Piti tri puta dnevno.

Uporedo ispirati grlo (grgorati) sa nešto jačim čajem od ove biljke, što češće u toku dana.

Da bi efekat liječenja bio još bolji, na vratu gde se nalazi štitna žlijezda, stavljati obloge od ivaljskog cvijeća (najbolje svježeg). Oblog se priprema tako što se cijela biljka (u obliku malog buketića), samo na kratko prelije ključalom vodom i odmah stavi na maramicu. Kada se malo prohladi držati oblog na vratu, tako što je biljka prislonjena direktno na kožu, oko sat vremena više puta dnevno. Ako je moguće bolje bi bilo da bolesnik za to vrijeme miruje u krevetu.

Ovaj prirodni lijek pomoći će i kod uvećane štitne žlijezde (gusavosti).

U posljednje vrijeme sve više se priča o tome da biljka aronija, pored mnogobrojnih ljekovitih svojstava reguliše rad štitne žlijezde. Nalikuje borovnici i mada je slabije poznata može se naći i u našoj zemlji. Često se dešava da žene u periodu menopauze imaju poremećaj hormona štitne žlijezde pa se u oba slučaja (i kod smanjene i kod povećane funkcije), preporučuje upotreba čajeva od biljaka koje regulišu nivo hormona u organizmu kao što su žalfija i bijela imela.

prirodni-lijek.blogspot.nl