Sretan dan mamurluka! (vodič za preživljavanje "dana poslije")

Alkoholizam

Da bi se učinkovito borili protiv "dana poslije", korisno je znati što prouzročuje mamurluk. Kratki odogovor je dehidracija i toksini.

Jedna od stvari koju možete napraviti da si pomognete je pojesti prženu i masnu hranu prije nego što počnete konzumirati alkohol. Mast usporava apsorpciju alkohola u krvotok, što vam daje malo dodatnog vremena da se borite sa nusproduktima opijanja. Imajte na umu da vaše tijelo može  jedno vaše piće pročistiti u 2 sata. Puno, zar ne?

No, pretpostavimo da niste prošlu noć natrpali tijelo masnoćama, i sada patite. Evo što možete napraviti:

- klin se klinom izbija. Savjet: nemojte pokušavati. Razlog zbog kojeg se osjećate loše je vaša jetra koja se bori sa čitavom rijekom toksina zagađenog krvotoka. Kada bi nadodali više alkohola, možda bi se nakratko osjećali bolje. Ali ubrzo bi jetra i to morala počistiti, što bi samo produljilo vaš jad.

- voda i sportski napici.
U vašoj glavi nije netko tko nabija čekićem, već obična dehidracija. Trebate tekućine, i trebate malo razrijediti ono što je možda ostalo u vašem želucu. Sportski napici također nadomještavaju natrij, kojeg ste gubili tokom večeri.

- voćni sok. Osim što vam daju potrebne vitamine, fruktoza ubrzava proces čišćenja toksina.

- jaja.
Kada se odlučite posjetiti onaj kiosk sa hranom u 7 ujutro prije nego otiđete kući, zaboravite na kebab i naručite jaja. Cistein u jajima pomaže razgradnji acetaldehida, tokisna koji igra ulogu u mamurluku.

I na kraju, sve što možete napraviti je to dobro odležati. Prošle večeri ste napravili štetu. Jetra se duri na vas. I to s razlogom. Dajte tijelu vremena da se zaliječi. Ipak, to vrijeme koje provedete u krevetu možete korisno provesti – primjerice, planirajući novi party za vikend.

sredisnjabosna.com