Spasite zdravlje redovitim čišćenjem klima-uređaja

Klima-uređaji koliko god nas spašavaju od pasjih vrućina u ljetne dane, toliko mogu štetiti našem zdravlju, u slučaju ako se nepravilno koriste.

Ono u čemu se najviše griješi je neracionalno podešavanje temperature i nepravilno održavanje, piše net.hr.

thinkstock
Ako je vanjska temperatura 35 stupnjeva celzijevih, ljudi će često u prostorijama klimu podesiti na 25 ili manje stupnjeva što će svakako utjecati na njihovo zdravlje. Nagle promjene temperature mogu dovesti organizam do visokog stupnja stresa.

Klima se pravilno koristi kada razlika između vanjske temperature i one u prostoru nije veća od 6 stupnjeva.
Pored toga, bitno je pravilno postaviti uređaj, a u tome je najbolje poslušati savjet stručnjaka. Uređaji ne bi se smjeli postavljati tako da direktno pušu u vas.

Jedna od najvažnjih stvari kod korištenja klima-uređaja je njegovo održavanje. Bez obzira koristite li ga samo u ljetnim mjesecima ili tijekom cijele godine, morate ga čistiti.

thinkstock

Uređaji imaju filtere u kojima se zadržavaju čestice prašine, grinje, insekti, spore gljiva i bakterije iz zraka koje u ljetnim danima kada je visoka razina vlage postaju idealno mjesto za razvoj mikroorganizama.

Posljedice neredovitog čišćenja klima uređaja mogu biti kobne za vaše zdravlje. Moguća je pojava različitih vrsta infekcija, alergija, oboljenja respiratornog sustava te intenzivne glavobolje. Najopasnije oboljenje je legionarska bolest, izazvana Legionella bakterijama koje se u sistemu za klimatizaciju, ako se pravilno ne održava, mogu namnožiti. Bolest obično počinje povišenom temperaturom, kašljem, bolovima u grudima i glavoboljom, a može se razviti i upala pluća.

Uređaj čistite minimalno jednom godišnje, a taj pothvat prepustite stručnjaku.

Savjetuje se da prije početka sezone korištenja klime napravite servis uređaja koji obuhvaća: kontrolu cijelog uređaja, čišćenje i dezinfekciju uređaja i filtera te kontrolu i dopunu plina.

net.hr