Smijemo li vježbati nakon posla ako imamo problema sa štitnjačom?

vježbanje, Štitnjača, samopregled, Štitnjača, bolesti

Za osobe koje imaju poremećaje u radu štitnjače večer nije najbolje vrijeme za pojačanu fizičku aktivnost.

Štitnjača je jedna od žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, a sve žlijezde imaju svoj dnevni tijek lučenja hormona. S radom kreću vrlo rano ujutro, tijekom dana su aktivne, a krajem dana se smanjuje njihova aktivnost.

Stoga se preporučuje osobama koje imaju problema sa štitnjačom da krajem radnog dana smanje intenzitet aktivnosti, da se radije opuštaju kako bi se pratio prirodni tjelesni ritam, a njihovo hormonalno stanje stabiliziralo, objasnio nam je dr. Ante Škare, ravnatelj Poliklinike Leptir iz Zagreba.

Istraživanja potvrđuje da lagana fizička aktivnost poput hodanja, plivanja ili joge može pomoći. Ne samo da se na taj način rješavate stresa i poboljšavate raspoloženje, već i regulirate tjelesnu težinu te potičete proizvodnju energije.

Postoji li u vašem dnevnom rasporedu mogućnost da vježbanje prebacite na jutarnje sate ili u rano popodne, učinite to.

Svakodnevna umjerena tjelesna aktivnost i kretanje svakako se preporučuje, a viši intenzitet aktivnosti se može ostaviti za vikend, kada imate više vremena i energije, ističe dr. Škare.

Osobe koje pate od hipotireoze odnosno usporenog rada štitnjače moraju se nositi i sa simptomima poput umora, oteklina i bolova u zglobovima i mišićima.

Iako u takvom stanju nije lako pronaći motiva za vježbanje, istraživanja potvrđuju da lagana fizička aktivnost poput hodanja, plivanja ili joge može pomoći. Ne samo da se na taj način rješavate stresa i poboljšavate raspoloženje, već i regulirate tjelesnu težinu te potičete proizvodnju energije.

Ipak, prije nego što se počnete baviti bilo kojom fizičkom aktivnošću, stavite svoju štitnjaču pod kontrolu i konzultirajte se sa svojim liječnikom o najboljem planu.

Izvor: zadovoljna.hr