Smijehom sagorijevamo količinu kalorija koliko i brzim hodanjem

svjetski dan smijeha, osmijeh, zdravlje, smijeh, lijek, zdravlje
Pa čak i sitno hihotanje pokreće mišiće i tjera ih na ‘vježbu', a prosjeku sagorijeva desetak kalorija po satu.

Ovom se temom bavila dr. Helen Pilcher, komičarka koja je doktorirala na području biologije, a studija je istraživala utjecaj smijeha na promjene u tjelesnoj težini. Piše portal Jutarnjeg lista.

Rezultati su pokazali da najintenzivniji oblik smijeha, definiran kao glasan, nekontroliran i ‘smijeh za valjanje po podu', sagorijeva čak 120 kalorija na sat, otprilike jednako koliko i hodanje umjerenim tempom. Iskreni, snažan smijeh sagorijeva oko sto kalorija na sat, a smijuljenje dvadesetak kalorija.

Osim toga, puno smijeha definira i jača trbušne mišiće, što u teoriji znači da možete sjediti na kauču pred televizorom i ‘jačati' mišiće.

Znanstvenici su otkrili da jednu grupu mišića, koji su odgovorni za ‘pločice' na trbuhu, više aktivira hihotanje nego grčevi u želucu.

Istraživanje je naručio televizijski kanal Dave, prenosi Daily Mail , a dr. Pilcher da komedije zato pridonose gubitku težine, naravno pod uvjetom da dok ih gledate ne jedete brzu hranu.

‘Ova studija otvara sjajnu mogućnost da gledanje komedija može pomoći u gubitku kilograma i oblikovanju trbušnih mišića', rekla je.

Stručnjakinja dodaje da smijeh nije zamjena za tjelovježbu, već samo koristan i zabavan dodatak.