Sistematski pregled osnovaca u Mostaru pokazao: Djeca 'pogrbljena' i pretila

proteini, RAK, osnovci, škola, sistematski pregled, zdravstveni dodatak, Vlada HNŽ, zdravstvo, Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a, posao, natječaj za posao, razgovor za posao, posao u inozemstvu, Njemačka, posao, razgovor za posao, tražim posao, oglas za posao
...mogu uočiti eventualni zdravstveni problemi te kroz daljnju suradnju s liječnicima specijalistima potražiti odgovarajuće i najbolje rješenje.

Prilikom obavljanja redovitih sistematskih pregleda u mostarskom Domu zdravlja, pokazalo se da osnovci u Mostaru imaju sve više problema s deformacijama vezanim uz lokomotorni sustav, kao i gojaznosti.
Pogled.ba je tim povodom želio doznati više detalja o zdravlju naših osnovaca od Senade Vujica, dr. med., spec. školske medicine.

„Sistematski pregledi su zamišljeni kao preventiva kod učenika prvih, trećih, petih i sedmih razreda, no mi početkom školske godine radimo druge, četvrte i šeste razrede, zbog razdoblja kada nismo obavljali redovite sistematske preglede i u pitanju su djeca koja nisu ranije bila pregledana. Do sada smo pregledali oko 2500 osnovaca s područja grada Mostara. Svi sistematski pregledi se rade detaljno, radi dvoje specijalista školske medicine, to moram napomenuti, jer je naš stav prema pregledima puno drukčiji nego liječnika opće prakse. U pitanju je opći pregled prilikom kojega gledamo psihofizički rast i razvoj. Mjerimo težinu, visinu, prati se vid, sluh tijekom pregleda, jer pronađemo svakakvih odstupanja. Nažalost, roditelji nekada zbog tempa i brzine života, poslova koje obavljaju, ne stignu vidjeti te neke sitnice koje vremenom mogu postati krupni zdravstveni problemi. Želimo da djeca budu zdrava i da rastu uredno.

Koji se koraci poduzimaju u slučaju kada liječnici primijete nepravilnosti u razvoju djeteta prilikom sistematskog pregleda, dr. Vujica je kazala:
„Imamo izvanrednu suradnju s kolegama u SKB-u gdje upućujemo na daljnje liječenje djecu kod kojih smo pronašli neke poremećaje, deformacije, anomalije i slično. Kolege kojima šaljemo djecu su specijalisti oftalmologije, ortopedije, dječje pedijatrije s različitim subspecijalizacijama. Bitno je spomenuti i specijaliste kardiologije koji prate šumove srca na koje mi ukažemo. Jesu li u pitanju organski ili neorganski, odnosno 'nedužni' srčani šumovi, to određuje konačni nalaz liječnika kardiologa. Nažalost, srećemo se i sa slučajevima gdje roditelji sami preuzimaju funkciju specijalista, primjerice kada damo uputnicu pedijatru ili kardiologu zato što mi nemamo mogućnosti provjeriti radi li se o organskom šumu na srcu gdje je potrebno uraditi dodatni ultrazvuk srca, pojedini roditelji smatraju da su to gluposti. Nailazili smo, nažalost, na slučajeve gdje dobar dio roditelja ne uradi nalaz kod kardiologa, smatrajući da je nepotreban, te se događalo da nakon sljedeća dva pregleda, odnosno nakon šest godina pronađemo srčanu manu kod djeteta. Stoga bih molila roditelje da poslušaju savjet, jer bolje je dobiti točan i uredan nalaz kako bi se svaka sumnja otklonila nego da se zdravstveno stanje djeteta s godinama iskomplicira.


Kralješnica i ravna stopala najčešći problem kod mladih

„Vrlo često prilikom sistematskog pregleda otkrijemo upućujemo djecu i pulmologu, zbog različitih alergija. Surađujemo i s dermatolozima, dječjim kirurzima, fizijatarima, jer je dobar dio fizijatrijskog tretmana jako neophodan u sprječavanju daljnjih promjena kod ravnih stopala, kod iskrivljenja kralješnice, bilo da je u pitanju skolioza, kifoza, lordoza ili je samo držanje u pitanju. Prema našim posljednjim podacima, izraženo je povećan broj skolioza i kifoza kralješnice kod djece osnovaca. Razlog je smanjena fizička aktivnost djece koja puno vremena 'pogrbljena' provode pred televizorom, s mobitelom u ruci, pred računalima... Sve to pogoduje različitim deformacijama dječjeg tijela. Činjenica je da djeca nemaju dovoljno prostora za igru i sportske aktivnosti s obzirom na stanje u gradu, ali to je već neki drugi segment u koji zalazimo. Osim toga, bitno je napomenuti da su djeca, posebice mlađa, preopterećena težinom školske torbe, odnosno udžbenika koje nose svaki dan. Loša je rasvjeta u školama, loše su školske klupe. Cijela društvena zajednica treba inzistirati na tome da se poboljšaju uvjeti u školama i da se djeci olakšaju školske torbe kako bismo u budućnosti imali zdrav naraštaj", naglasila je dr. Vujica.

Savjet roditeljima čija djeca imaju probleme ravnih stopala, kao i određenih deformacija kralješnice, odnosno nepravilnog držanja jeste da skupa sa specijalistima probleme rješavaju navrijeme uz stručni liječnički nadzor. Sve navedeno vrlo je lako rješivo ako se s terapijama krene navrijeme.


Problem pretilosti

Pretilost kao bolest 21. Stoljeća, između ostaloga, pogađa i najmlađe. Zanimalo nas je kakva iskustva prilikom sistematskih pregleda djece imaju liječnici školske medicine.

„Imamo jako veliki porast pretilosti, odnosno povišene težine kod djece. Nažalost, pretilost predstavlja ozbiljan problem jer, kao što znamo, takvi problemi debljine vode i u šećernu bolest. Zatim postoji i drugi problem, a to je problem pothranjenosti, iako je on znatno rjeđi. Stanje još nije alarmantno, kada je u pitanju pretilost, ali mislim da treba već i u ovoj situaciji poduzimati određene korake kako ne bi došlo do ekspanzije problema", kazala je dr. Vujica dodavši da je pozadina ovog problema ista kao i kod problema s kralješnicom, a to je manjak tjelesne aktivnosti i nepravilna prehrana.

Što se tiče ekstremnih slučajeva kada je u pitanju zdravlje djece u osnovnim školama, te eventualno izloženosti zaraznim bolestima, dr. Vujica je kazala:
„Nije bilo ekstremnih slučajeva ugroženosti zdravlja kod djece u posljednje vrijeme. Glede zaraznih bolesti, sve je pod kontrolom, djeca su uredno cijepljena, što me jako raduje, ne znam što će praksa pokazati prilikom pregleda sljedećih generacija, ali dosad imamo zadovoljavajuću cijepljenost kod djece. Dakle, imunizacija, cijepljene djece je neophodno za njihovo zdravlje. Postoje raznorazne grupe na društvenim mrežama koje su protiv cijepljenja, no mišljenja sam da je potrebno poštivati struku u svakoj branši. Kada vam liječnik kaže da treba dijete cijepiti, onda to učinite. Svaki od naših liječnika je cijepio svoje dijete. Ne pratite neprovjerene informacije koje vrlo često plasiraju nestručni ljudi. Zdravlje vaše djece je na prvome mjestu i njemu treba prići s ozbiljne strane uz podršku ljudi koji su se školovali da bi bili na usluzi vama i vašoj djeci", poručila je dr. Vujica za kraj.

Biljana Jakić/Pogled.ba