Sirovi sok od špinata

špinat, stimulira crijevne mišiće, degeneracija crijeva, metabolizam, oksalne kiseline, potrebne količine vitamina
Špinat je jedna od najvrjednijih namirnica za probavni sustav kod čovjeka.
Kada bi dnevno uzimali samo pola litre pravilno pripremljenog soka od špinata, to bi dovelo do odstranjivanja konstipacije već za nekoliko dana ili tjedana. Korištenje purgativa za čišćenje crijevnog trakta se obično prakticira bez znanja o tome što se tu događa. Svaki kemijski ili anorganski preparat, laksativ ili purgativ djeluje kao iritant (nadraživač) koji stimulira crijevne mišiće da taj iritant izbaci van.

Sa izbacivanjem tog iritanta se može izbaciti i nešto otpadnih nataloženih tvari. U praksi je potvrđeno da uzimanje laksativa povlači naviku uzimanja sve jačih i jačih iritanta. Rezultat toga nije izlječenje konstipacije već kronično stanje neaktivnosti lokalnog tkiva, mišića i živaca. Sredstva koja otvaraju stolicu su samo iritanti koji donekle odstranjuju nataložene otpadne materije ali ne mogu ništa drugo prouzrokovati nego još veću degeneraciju crijeva.

Nadalje, takva metoda pročišćavanja crijeva je samo trenutnog djelovanja i ne opskrbljuje oslabljene mišiće, tkiva i živce potrebnim materijalom za izgrađivanje i obnovu. Korištenje slanih purgativa ima drugačiji efekt. Kada slana rastopina prolazi kroz crijevni trakt ona iz limfnog sistema sa sobom povlači veliku količinu limfe.

Za razliku od korištenja iritanata, sirovi sok od špinata odlično pročišćava i pomaže ozdravljenje ne samo crijeva već cijelog probavnog trakta. Špinat djeluje tako da prvo popravlja važna oštećenja, to nije uvijek za nekoga vidljivo gdje se u njegovom tijelu obavlja regeneracija. Rezultati se ne moraju zamjećivati ponekada i tako dugo vrijeme kao što je to šest tjedana ili dva mjeseca nakon svakodnevnog uzimanja soka od špinata.

Postoje slučajevi da se pražnjenje crijeva obavlja jednom dnevno iako normalno zdravo stanje zahtjeva dva ili tri pražnjenja tijekom dana. Crijeva se mogu ispirati i klistiranjem i čišćenjem ili jednim i drugim ako je to potrebno svaki dan. Ovo je djelotvorno na duge staze. Druga vrijednost sirovog soka od špinata jeste što on pomaže u sprečavanju pioreje kod zuba. Radi se o bolesti, blagom obliku skorbuta koja nastaje kao rezultat nedostatka elemenata u tijelu, a koji se posebno nalaze u kombinaciji sokova od mrkve i špinata. Krvarenje desni i vlaknasta degeneracija mesa oko zuba je uobičajena posljedica korištenja devitaliziranih žitarica, rafiniranog šećera i druge nehranjive hrane. To nastaje i zbog nedostatka vitamina C.

Trajna pomoć za to stanje je korištenje sirovih sokova od povrća posebno kombinacije soka od mrkve i špinata kao konzumiranje prirodne sirove hrane. Drugi poremećaji u tijelu kao što su čir na dvanaesniku i drugi čirevi, pogubna anemija, grčevi, degeneracija raznih živaca, nedostatak adrenalnih i tiroidnih izlučevina‚ neuritis, artritis i gnojni čirevi, bolovi u predjelu gonada, oticanje udova, sklonost ka hemoragiji, gubitak vitalnosti, reumatski i drugi bolovi, oslabljeni rad srca, niski i visoki krvni pritisak, očni poremećaji, glavobolje uključujući i one migrenskog porijekla pretežno nastaju zbog kumulativne količine otpadnih materija u donjim crijevima, te zbog nedostatka onih elemenata koje sadrži sirova mrkva i špinat.

Najbrži i najefikasniji način da se tijelo opskrbi tim elementima i da ih upije jeste svakodnevno pijenje najmanje pola litre svježih sirovih sokova od povrća. Špinat, zelena salata i potočarka zajedno sa mrkvom i zelenim paprom su među onim povrćem koje sadrži najbolju količinu vitamina C i E za opskrbu tijela, a nedostatak potrebne količine vitamina u organizmu je faktor koji pridonosi impotenciji i sterilitetu (neplodnosti) kod oba spola kao i pobačaju.

Mnogi oblici paralize su u vezi nedostatka vitamina E koji je odgovoran za opće stanje i poremećeni metabolizam. Kada se govori o vrijednosti špinata onda se to obično povezuje sa njegovom djelotvornošću kao laksativa. Uzrok te djelotvornosti je sadržaj velike količine oksalne kiseline u tom povrću. To je tako važan element koji je povezan sa aktivnošću crijeva da je tome potrebno dati posebnu pažnju, i mi smo tome posvetili jedno cijelo poglavlje.

Špinat se nikada ne smije jesti kuhan, sve dok to može dovesti do nakupljanja kristala oksalne kiseline u našim bubrezima kojeg slijedi bol i bubrežni poremećaji. Kada se špinat kuha ili konzervira tada atomi oksalne kiseline postaju anorganski kao rezultat prevelike topline što može dovesti do stvaranja kristala oksalne kiseline u bubrezima.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl