Simptomi bruha

Bruh ili kila je poseban slučaj hernije koji nastaje kada se unutarnji organi ili crijeva istisnu kroz oslabljeni segment mišićnog tkiva, uglavnom na zidu abdomena...

Simptomi preponske kile su nelagodnost i bol pri saginjanju, pri kašljanju ili podizanju tereta.

Ako dođe do uklještenja tkiva javlja se nepodnošljiva bol, a stanje postaje prilično opasno i zahtjeva hitan stručni tretman. Hijatus hernija je česta kod starijih ljudi.Njeni simptomi su blagi i manifestiraju se kroz podrigivanje i žgravicu. Najbolji tretman za bruh je kirurški zahvat kojim se sanira otvor u mišićnom zidu, pa ne samo da se problem izliječi, ili da bolovi prestanu - već se osigurava da se problem više nikada ne ponovi. Ukoliko se bruh ne liječi, moguće su komplikacije prestanka rada organa (splet) ili gangrene (teške infekcije).

Bruh nije samo muški problem, često se javlja i kod žena. Na preponama postoji mali otvor kroz koji prolaze vene i živci, iz trbušne šupljine u noge. Taj otvor je osiguran mišićima ali se često dešava da ti mišići oslabe pa kroz otvor krene i sadržaj trbuha.

U početku problem djeluje bezazleno pa se čovjek navikne na neugodnosti. Kasnije, zbog neprirodnog položaja organa dolazi do trenja i teških infekcija, pomjerene izbočine narastaju do nevjerojatnih veličina pa je problem najbolje riješiti odmah...

Kirurzi u novije vrijeme na mjesto spomenutog otvora ugrađuju silikonske membrane (takozvane: mrežice) i problem je trajno riješen bez ikakvih poznatih posljedica.

vijestigorila.jutarnji.hr