Sigurno ste čuli da je voda s limunom super za organizam; no možda bi ipak trebalo objasniti neke stvari

limunada
...iz puno razloga, najbolje ujutro popiti vodu s limunom. Gurui zdravlja tvrde nam da napitak pomaže mršavljenju i usporava starenje, piše Medical News Today. Nije sve to pretjerivanje i sigurno ima koristi dodate li sok prirodnog limuna u svoju vodu. Prije svega, limun je dobar izvor C vitamina, antioksidansa, a sok jednog limuna ima više od 30 posto dnevno preporučene doze unosa ovog vitamina, piše Net.hr.

"Najbolja stvar oko vode s limunom su antioksidansi", kaže Kristin Kirkpatrick, dijetetičarka u klinici u Clevelandu. "Visoke doze C vitamina mogu poboljšati imunitet, pospješiti apsorpciju željeza i smanjiti rizik određenih karcinoma. Studija iz 2015. pokazala je da limunov sok pomaže prevladavanju trbušne gripe", kaže. Ako vam je lakše piti vodu s limunom nego čistu vodu svakako je dobro da tijekom dana, na taj način popijete više vode, imate više energije i sretan probavni sustav. "Ako vam je obična voda dosadna, malo kiselkastog napitka probudit će okuse", kaže dijetetičarka Maggie Michalczyk iz Chicaga.

Ali u ovih pet stvari bi ipak trebali prestati vjerovati:

1. Pomoći će vam smršaviti

Neki tvrde da zato što limun sadrži pektin, vlakno kojeg ima i u jabukama, limunov sok pomaže u osjećaju sitosti, pa ćete tako lakše gubiti na kilaži. Ali pektina ima samo u tragovima, ako uopće, dok ga cijedite u vodu. Vlakna su općenito ključna kada vam je probava usporena i pomažu da cijeli proces dobro funkcionira. Na žalost, ovog vlakna u limunovom soku, u stvari, nema. Voda s limunom će pomoći ako je pijete umjesto gaziranih pića, ali ne djeluje kao magično sredstvo. Nema kalorija i to je jedini utjecaj koji ima. Postoje neke studije na životinjama koje ispituju pomaže li limun gubitku kila ali je još prerano reći kako bi voda s limunom utjecala na kilažu.

2. Čuva od bolesti

Ova teorija dolazi od činjenice da naše tijelo kiseli sok limuna pretvara u alkalnu supstancu ali se većina stručnjaka slaže da pH hrane ne utječe na naše zdravlje ili izaziva artritis ili karcinom. Previše kiseline može oštetiti zubnu caklinu. "Snažne kiseline, kao limunska, mogu razoriti zubnu caklinu ako sok redovito pijete", kaže Libby Parker, dijetetičarka iz Kalifornije. Ako pijete vodu s limunom, ne perite zube odmah nakon toga. Samo isperite čistom vodom. Pranje zuba odmah nakon izlaganja kiselini može uzrokovati jaču eroziju cakline, a to vodi karijesu. Čuvajte zube i pijte vodu s limunom samo povremeno.

3. Detoksikacija organizma

Neki vjeruju da sok limuna može očistiti organizam od toksina i hrane ali istraživanja ne podupiru ovu tvrdnju. Ovo je vrlo popularna teorija, malo je znanstvenih potvrda da limunov sok pomaže detoksikaciji organizma bolje od vode. "A naše tijelo ni ne treba čišćenje, bubrezi i jetra rade svu detoksikaciju koju trebamo", kaže Michalczyk.

4. Ubrzava metabolizam

Puno savjetnika o prehrani kaže da čaša vode s limunom svako jutro ubrzava metabolizam cijelog dana. Ovo stvarno zvuči dobro. Na žalost, znanstvenici ne mogu poduprijeti ovu tvrdnju. Kirkpatrick kaže da nikada nije uočila povezanost. "Neka hrana, kao kajenski papar, privremeno ubrzava metabolizam zbog termičkog efekta ali nema studije koja bi pokazala da i limun čini isto." Dodavanje limuna u vodu pomaže da popijemo više tekućine, a to bi moglo biti korisno. Čini se kao da limun pomaže ali, ustvari, korist dolazi od vode, ne od limuna. Metabolizam koristi vodu da bi održao funkcioniranje.

5. Čudotvoran napitak za usporavanje starenja

Iako nam može osigurati solidne doze antioksidansa, voda s limunom neće usporiti starenje. Limunov sok sadrži umjereno visoke doze C vitamina koji je važan za zdravlje kože, pomaže formiranju kolagena ali postoji i puno druge hrane koja nam daje dovoljno C vitamina. Za optimalno zdravlje kože bolje je jesti balansiranu hranu, voće, povrće, nemasno meso, sjemenke, orašaste plodove jer nam osigurava hranjive tvari koje potiču proizvodnju kolagena i njegovo očuvanje