Senzacionalno: Uskoro ćemo oživljavati mrtve i dan nakon smrti

... rekao je nedavno dr. Sam Parnia, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za oživljavanje.

Voditelj istraživanja procesa oživljavanja iz Stony Brook University School of Medicine u New Yorku ponovio je u razgovoru za njemački Spiegel svoje uvjerenje koje je predstavio u novoj knjizi 'Erasing Death', da bi liječnici mogli spasiti mnoge ljude kada bi samo bolje primijenili postojeće znanje o zastoju srca.

Već danas, tvrdi Parnia, možemo oživjeti ljude jedan, možda i dva sata, a ponekad i duže, nakon što srce prestane kucati. U budućnosti, uz pomoć određenih lijekova, proces odumiranja stanica u mozgu i drugim organima moći će se još više usporiti pa je moguće da će liječnici kroz 20-ak godina umrle moći oživjeti 12 ili čak 24 sata nakon smrti.

'Možete to zvati i uskrsnućem ako želite. No ja to zovem znanošću oživljavanja', rekao je.

Parnia smatra da bi i James Gandolfini, glavni glumac u serijalu Sopranos koji je prošli mjesec umro u Rimu, možda preživio da je srčani udar kojim slučajem doživio u New Yorku.

'Mi bismo ga ohladili i napumpali kisik u tkiva što sprječava odumiranje', rekao je pojasnivši da bi u stanju kliničke smrti glumac dobio dovoljno vremena da kardiolozi riješe problem - da nađu ugrušak, uklone ga, ugrade mu premosnicu i pokrenu srce.

Prema Parniji jedini ljudi koje je nemoguće oživjeti su oni koji boluju od teških neizlječivih bolesti, a srčani udar, baš kao i gubitak velikih količina krvi, danas se mogu izliječiti.

Za ovako smjele tvrdnje ima i prilično jake argumente. Prosječna uspješnost oživljavanja oboljelih od zastoja srca u SAD-u je 18 posto, a u Velikoj Britaniji 16 posto. No u bolnici u kojoj on radi ta je statistika značajno bolja - u jednom trenutku dosegnula je čak 38 posto.

Voditelj istraživanja intenzivne skrbi u intervjuu je dao i savjet što učiniti kada osoba doživi srčani udar: prvo treba nazvati 112, a potom pacijenta pokriti vrećicama smrznutog povrća kako bi se zaštitio mozak dok ne stigne hitna pomoć.

Tportal