VIDEO  Samopomoć kod srčanog udara

Infarkt, zdrave navike, srčane bolesti, srčane tegobe, zdravlje, Infarkt, matične stanice, Infarkt, bolesti srca i krvnih žila, srčane tegobe, bolesti srca i krvožilnih sustava, Infarkt

Srce je mišić u tijelu koji u normalnim uvjetima radi od 60 do 80 otkucaja u minuti, stoga ga je bitno čuvati i svakodnevno paziti na njegovo zdravlje. Simptomi srčanog udara se javljaju nekoliko dana, ali i tjedana prije samog udara, no najčešće ih pripisujemo lošoj biometeorološkoj prognozi, iscrpljenosti ili stresu. Iako ove pojave mogu djelovati na zdravstveno stanje čovjeka, one najčešće nisu uzrok nego samo okidač. Osim toga, često simptome srčanog udara zamjenjujemo za želučane probleme, umor ili klasičnom upalom mišića.

Obratite pozornost na ove simptome i ako se učestalije pojavljuju, svakako budite oprezni i zatražite savjet liječnika. Ako ste sami u trenutku kada nastupi srčani udar, imate samo 10 sekundi da spasite svoj život.

Ovaj savjet je izvrstan kao samopomoć, ali možete ga preporučiti i drugoj unesrećenoj osobi koja čeka hitnu pomoć.

Većina ljudi u slučaju srčanog udara počne paničariti, a to može dovesti do nesvjestice u samo nekoliko sekundi. Ako vam je preostalo tih nekoliko sekundi, radije sjedite u položaj koji vam odgovara i isprobajte trik s kašljanjem, koji vam može spasiti život. Prije provođenja ovog savjeta, svakako nazovite hitnu pomoć. Nakon toga duboko udahnite i u roku 2 sekunde snažno izdahnite uz dugo iskašljavanje. Kada duboko udahnete, šaljete kisik u pluća. Kašalj pritisne srce, zadrži i pusti cirkulaciju, djelujući kao masaža. Ovakav pritisak na srce dovodi sinusni ritam u normalu a to vam može spasiti život.

Osim tog trika, neki smatraju da je dobro popiti aspirin s malom količinom vode i umiriti se u poluležećem položaju dok hitna pomoć ne stigne. Ono što svakako trebate izbjegavati jest bilo kakva dodatna fizička aktivnost ili napor.

U nastavku pogledajte video u kojem je također objašnjeno kako se nakašljati i spasiti si život.

izvor: centarzdravlja.hr