Rizik starijih osoba od smrti može se povećati zbog osamljenosti i smanjene pokretljivosti

Rizik starijih osoba od smrti može se povećati zbog osamljenosti i smanjene pokretljivosti
Rizik starijih osoba od smrti može se povećati zbog osamljenosti i smanjene pokretljivosti, a pozne godine i prekomjerna težina nisu toliko rizični kako se dosad mislilo, zaključak je studije objavljene u ponedjeljak.

Tako studija predlaže izmjenu sadašnjih mjerila utemeljenih na biomedicinskom modelu koji se u procjeni zdravstvenog stanja i rizika od smrti oslanja isključivo na kardiovaskularne bolesti, rak, dijabetes te povišen krvni tlak i razinu lošeg koleksterola.

Istraživači s čikaškog sveučilišta utvrdili su da osamljenost, depresija i prijelom kosti koji utječe na pokretljivost mogu biti najbolji pokazatelji rizika od smrti u idućih pet godina.

Studija koju je objavila Američka znanstvena akademija temelji se na rezultatima ankete provedene na uzorku od 3000 ljudi od 57 do 85 godina.

"Ovaj novi model obuhvaća i druge čimbenike potpuno nepoznate u sadašnjem zdravstvenom modelu i oko polovine osoba koje se po njemu smatraju zdrave, prepoznaje kao osobe s ozbiljnim teškoćama koje kod njih povećavaju rizik od smrti ili invalidnosti u idućih pet godina", rekla je biopsihologinja Martha McClintock, glavna autorica studije.

Loše psihičko stanje koje pogađa svakog osmog starijeg Amerikanca, ima pogubne posljedice za koje se dosad nije znalo, ističu autori.

No pretilost i neke vrste raka nisu toliko rizične kod starijih osoba koje su fizički i psihički zdrave, pokazuje studija koja upozorava na važnost kretanja i aktivnog društvenog života.

Izvor: narod.hr