Riblje ulje i dijabetička neuropatija

omega 3, masne kiseline, zdravlje, riba, bolesti srca i krvožilnih sustava, omega 3, omega 3 masne kiseline, zdravlje, Riblje ulje, Omega 3 i 6, omega 3, liječenja šećerne bolesti, pretilost, zdrave kiseline, omega 3 masne kiseline, Omega 3 i 6
Riblje ulje može pomoći kod jedne od najčešćih komplikacija šećerne bolesti - dijabetičke neuropatije odnosno oštećenja živaca od kojeg pati oko 50 posto oboljelih od dijabatesa i novo istraživanje pokazalo je da metabolit rezolvin, koji nastaje preradom omega 3 masnih kiselina u organizmu, može ne samo zaustaviti napredak neuropatije kod miševa nego i popraviti stanje.

Za tu komplikaciju ne postoji lijek i najučinkovitije liječenje je održavanje razine šećera u krvi što tek usporava razvoj stanja. Novo istraživanje pokazuje da postoji alternativa - omega 3 masne kiseline kojih ima u ribljem ulju i koje su obnovile oštećene živce kod miševa s dijabetesom.

»Dijabetička neuropatija vrlo je skupa i teška komplikacije dijabetesa. Ona je vodeći uzrok rana na stopalima i amputacija koje nisu rezultat ozljeda i utjecaj dijabetičke neruopatije na pacijenta i njegovu obitelj nemjerljiv je«, kaže Mark Yorek s medicinskog centra za veterane u Iowa Cityju, koji je vodio istraživanje.

Riblje ulje privlačna je metoda liječenja jer se smatra vrlo sigurnim preparatom i može se lako svakodnevno koristiti. »Riblje ulje jednostavno je uzimati poput vitamina i trebalo bi imati malo nuspojava u kombinaciji s drugim lijekovima«, kaže Yorek.

Ranija istraživanja pretilosti i šećerne bolesti pokazala su da uzimanje omega 3 masnih kiselina prati bolja razina šećera u krvi, bolji rad jetara i ublaženi simptomi upale. Ti povoljni učinci po zdravlje pripisuju se zaštitnim molekulama koje proizvode omega 3 masne kiseline uključujući one zvane rezolvini.

Znanstvenici su već ranije uočili da prehrana bogata omega 3 masnim kiselinama iz ribljeg ulja poboljšava dijabetičku neuropatiju kod štakora a u novom istraživanju pokušali su otkriti zašto.

Dio miševa hranjen je omega 3 masnim kiselinama i utvrđeno je da su oni, za razliku od kontrolne skupine koja nije bila na omega 3 i kod koje je uočeno nepromijenjeno oštećenje živaca, imali poboljšanje stanja u smislu boljeg prijenosa osjeta živčanim putevima. Znanstvenici su uočili i da rezolvin stimulira na rast živčane stanice.

»Naše istraživanje na životinjama sugerira da riblje ulje može preokrenuti neke štetne učinke šećerne bolesti na živce«, kaže Yorek.

Hina