Razlozi zbog kojih nikako ne želite zaspati uz mobitel

Razlozi zbog kojih nikako ne želite zaspati uz mobitel

Istraživanje pokazuje da je čak 44 posto ljudi koji posjeduju mobitel zaspalo uz svoj telefon, bilo namjerno, bilo slučajno. U nastavku vam prenosimo tri razloga zbog kojih je to loša ideja.

Možete zapaliti jastuk

Tinejdžericu iz Teksasa nedavno je iz sna prenuo smrad, a kada se probudila imala je što vidjeti. Njezin Samsung Galaxy S4, koji je bio ispod jastuka, djelomično se otopio i uspio spaliti plahtu i madrac.

Istraga je otkrila da je najvjerojatnije kriva zamjenska baterija, koju proizvođač nije odobrio i na koje (očito s dobrim razlogom) upozorava korisnike. Priručnik također upozorava i da se mobitel ne bi trebao prekrivati, pogotovo tkaninom i pokrivačima.

Može vas držati budnima

Mobiteli, neki televizori, tableti i uređaji s LED ekranima poznati su po tome da emitiraju svjetlost koja može inhibirati proizvodnju melatonina, hormona koji je zadužen za pospanost.

Svjetlost koju emitiraju slična je danjoj svjetlosti, na koju reagira melatonin. Zbog toga je dobro ograničiti korištenje uređaja prije spavanja i možda ih čak preseliti u drugu prostoriju.

Mogući zdravstveni rizici

Još niti jedno istraživanje nije uspjelo dokazati da korištenje mobitela uzrokuje rak. Štoviše, korištenje mobitela se još nije uspjelo povezati s niti jednom bolešću.

Iako je potvrđeno da zračenje koje emitira nije opasno po ljudsko tijelo, WHO je 2011. sugerirao da je zračenje možda ipak štetno i može biti kancerogeno za djecu. Zbog toga, ako želite biti posve sigurni, šaljite poruke umjesto da zovete, koristite slušalice umjesto da naslanjate mobitel na glavu i nikako ne spavajte s mobitelom pored glave.

IZVOR: Net.hr