Rani trening plivanja je dobar za djecu

beba plivanje

Naučite li samo nekoliko mjeseci stare bebe plivanju pomoći ćete im da kasnije u životu razviju impresivne fizičke vještine. A već tri mjeseca stare bebe mogu se zadržati u stojećem položaju u vodi.

Univerzitetska studija pokazala je da bebe plivači imaju bolju ravnotežu i spretnije hvataju predmete nego neplivači. Razlika je bila vidljiva i kad su djeca napunila pet godina, pokazalo je istraživanje Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju.

Upoređeno je 19 beba plivača i 19 beba iz kontrolne grupe koje nisu znale plivati. Jedini faktor razlike među njima je bila sposobnost plivanja. Svi drugi faktori poput roditeljskog obrazovanja i ekonomskog statusa bili su isti.

Bebe plivači sudjelovali su u satima plivanja dva sata tjedno od svog drugog ili trećeg mjeseca sve dok nisu imale sedam mjeseci. Tipičan sat uključivao je pomaganje bebi da izvede salto na plutajućem dušeku, ronjenje, skakanje s ruba bazena i balansiranje na ruci svog roditelja u vodi dok hvataju plutajući objekt.

Kad su napunile pet godina bebe iz obje grupe prošle su niz testova poput održavanja ravnoteže, balansiranje na jednoj nozi, skakanje preko užeta i hvatanje male platnene vrećice. Istraživači kažu da su ih rezultati iznenadili.

Bebe plivači bolje su u vježbama koje su bile povezane s ravnotežom i sposobnosti da hvataju predmete.