Rani razvoj grudi kod žena povezan s povećanim rizikom od karcinoma dojke

rak dojke

Istraživanja pokazuju kako su žene, kojima su se grudi razvile do desete godine, od karcinoma dojke obolijevale 20 posto više nego žene kojima su grudi razvile u 12. godini i kasnije.

Sprečavanje ranog puberteta bi svakako spriječilo pojavu raznih oboljenja u kasnijoj životnoj dobi, međutim, razlog zbog kojeg neke djevojčice ulaze u pubertet mnogo ranije od ostalih, nije poznat. Kako stoji u istraživanju Sveučilišta u Glasgowu, upravo je rani razvoj odgovoran za veći rizik od obolijevanja.

Pubertet i rani pubertet normalne su faze života, međutim, rani pubertet sa sobom nosi, kako rizike od fizičkih bolesti, tako i rizike od psiholoških poremećaja. Rani pubertet veže se za osjećaj stida i izolacije kod djevojčica, dovodi do ranije pojave seksualnog nagona, neželjenih trudnoća, spolno prenosivih bolesti te depresije koja se neminovno javlja kao rezultat svega navedenog.

Djevojčice širom svijeta pogođene su pubertetom u sve ranijoj dobi. Neka istraživanja pokazuju kako je rani pubertet naročito prisutan kod crnačke populacije, kao i populacije niskog životnog standarda, odnosno u siromašnim zajednicama. Osim toga, do ranog puberteta dolazi i zbog izloženosti kemikalijama koje se nalaze u okruženjima, piše Independent.

Rast i razvoj grudi specifičan je za ljudsku vrstu. Dojke dostižu vrhunac razvoja na kraju adolescencije, međutim tijekom trudnoće one ponovo prolaze kroz isti proces. Povećavaju se mliječne žlijezde, a time i sama dojka te taj proces ostavlja značajne promjene na strukturi i izgledu dojke koja je formiranje završila u adolescenciji.

Liječnicii su za sada u mogućnosti zaustaviti pubertet ukoliko započne prije sedme godine života. Otkrivanjem stanica koje reguliraju procese u dojkama i stavljanjem istih stanica pod kontrolu, mogao bi se u skoroj budućnosti sprječavati rani razvoj dojki ukoliko se znanstvenici slože da bi to moglo smanjiti rizik od razvoja karcinoma dojke u kasnijim godinama.

Izvor: klix.ba