Pušenje aromatiziranih e-cigareta može ozbiljno narušiti vaše zdravlje

elektronske cigarete, muškarac, smrt, e-cigareta, pušači, kancerogene tvari, elektronska cigareta, e-cigareta, borba protiv pušenja
Velik broj ljudi posljednjih je desetak godina s običnih cigareta prešao na one elektroničke.

Pušenje aromatiziranih e-cigareta može proizvesti neprihvatljivo opasne razine formaldehida i drugih kancerogenih sastojaka, pokazalo je novo istraživanje.
Znanstvenici sa Instituta u Nevadi upozoravaju kako se toksični aldehidi formiraju kad se aromatizirano ulje brzo grije kako bi se stvorila para koju pušač izdiše. Elektronske cigarete, odnosno punjenja za njih danas se prodaju u nekoliko stotina različitih aroma, najčešće slatkastih koja najviše privlače adolescente. - Kad se ti spojevi arome u tekućinama za e-cigarete spoje, dolazi do toksičnog isparavanja koje je praktički neistraženo - rekao je jedan od znanstvenika, profesor Andrey Khylstov. Prenosi Express.hr.

Dodaje kako njihove studije dokazuju da količina otrovnih aldehida eksponencijalno ovisi o koncentraciji aroma. To znači da što je aroma jača, cigareta je otrovnija. On i njegov tim testirali su pet različitih okusa i tri vrste e-cigareta te su zaključili da aromatične tekućine izlažu pušače kancerogenim tvarima.

U svim testiranjima tekućine s aromama su se pokazale štetnijima nego one bez njih. Ti rezultati upućuju na daljnju potrebu za istraživanjem, koja bi mogla završiti i potencijalnom zabranom prodavanja takvih kemikalija.