Puno radite? Ozbiljno vam prijeti srčani udar!

Svjetski ubojica broj jedan – srčani udar – uglavnom je rezultat previše rada. Najnovije istraživanje pokazuje da više od 11 radnih sati povećava rizik od srčanog udara, i to za dvije trećine. Žalosno je to što mnogi ljudi danas na poslu provode i više od 11 sati.

Uz prekomjerne radne sate situaciju dodatno pogoršavaju nezdrave navike poput pušenja i konzumiranja alkohola, a liječnici upozoravaju da je riječ o iznimno ozbiljnom i sve češćem problemu.

U istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta u Londonu sudjelovalo je 7000 ispitanika koji su iza sebe imali 11 godina radnoga staža. Znanstvenici su utvrdili koliko prosječno rade na dan te kakvo im je zdravstveno stanje, a posebno stanje srca.

Nakon određenog vremena, uočeno je da su 192 ispitanika pretrpjela srčani udar. Svi oni previše su radili, a znanstvenici su otkrili da boravak na poslu od 11 sati povećava rizik od srčanog udara za ogromnih 67 posto u odnosu na one koji rade osam sati dnevno.

'Ova otkrića neka budu poziv za buđenje ljudima koji previše rade, posebno ako imaju i neke druge rizične faktore u životu poput pušenja i alkohola. Situacija je doista ozbiljna', upozorio je profesor Mika Kivimäki, voditelj istraživanja.

IZVOR: tportal.hr