Prva pomoć: Oživljavanje usta-na-usta najučinkovitije kod djece

Prva pomoć: Oživljavanje usta-na-usta najučinkovitije kod djece
Godine 2008., Američko udruženje za istraživanje srca (American Heart Association) preporučilo je masažu srca ispred usta-na-usta tehnike kod oživljavanja, naglasivši važnost izvođenja brzih pritisaka na prsa žrtava koji proživljavaju iznenadan zastoj srca. Time je djelomično poništeno djelovanje usta-na-usta kardiopulmonalnog oživljavanja, jer su istraživanja pokazala da ne pridonosi ukupnom preživljavanju, a djelomično i zato što povećava šanse da će se slučajni prolaznici ili očevici odvažiti pružiti hitnu pomoć. Naime, laicima je lakše pružiti masažu srca nego umjetno disanje, pokazala su istraživanja.

Ipak, novo istraživanje pokazalo je da upravo tehnika usta-na-usta, uz masažu, ima bolji učinak kod oživljavanja djece sa zastojem srca.

Japanski znanstvenici ispitali su zdravstvene izvještaje 5.170 maloljetnika mlađih od 17 godina, koji su bili tretirani od strane Hitne pomoći izvan bolnice i to od 2005. do 2007. godine. Nažalost, samo je 9% djece preživjelo, dok je kod 3% djece postignut najpovoljniji ishod po pitanju neuroloških oštećenja.

Ona djeca koja su bila oživljavana od očevidaca ili slučajnih prolaznika imala su puno veću šansu da sačuvaju sve neurološke funkcije, od onih koja nisu do dolaska Hitne primila pomoć. Omjer je bio 4,5% naprama 1,9%.

Znanstvenici su također otkrili da je konvencionalno oživljavanje s tehnikom usta-na-usta rezultiralo povoljnijim neurološkim ishodom, nego oživljavanje sa samo masažom srca. U njihovoj analizi, 7,2% djece koja su oživljavana masažom srca i tehnikom usta-na-usta imalo je pozitivan ishod, dok je kod djece kojoj je pružena samo masaža srca taj pozitivan postotak iznosio samo 1,6%.

Jedno od objašnjenja moglo bi biti to da zastoj srca kod većine djece nije izazvan srčanim problemima. U tom slučaju tehnika usta-na-usta više pomaže. Kada je uzrok srčanog zastoja upravo srčani problem, obje tehnike pomažu podjednako.

Preporuka znanstvenika na kraju istraživanja je da se djeci koja imaju zastoj srca, pruži i pomoć davanjem izdaha u usta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(JK, Izvor: LA Times)