PROIZVODNJA Znate li zašto cjepivo protiv korone neće dobiti svi odjednom u svijetu?

Covid mRNA cjepivo
Ilustracija

Prije jedva godinu dana malo je ljudi izvan malog kruga znanstvenika i tvrtki čulo za mRNA cjepiva. Danas milijuni polažu nade u imunizacije temeljene na genetici, koje su zauzele središnju ulogu u borbi protiv bolesti covid-19. Međutim, nestašica potrebnih materijala za izradu cjepiva mogla bi dovesti do spore opskrbe cjepivom, kažu neki znanstvenici.

Prve doze mRNA covid cjepiva počele su pristizati u bolnice u SAD-u i još nekoliko zemalja u prosincu. Glavno je pitanje koliko brzo tvrtke koje ih rade mogu povećati proizvodnju kako bi zadovoljile globalnu potražnju, piše Scientific American. Ovo je prvi put da su mRNA cjepiva odobrena za primjenu izvan kliničkih ispitivanja. Djeluju tako da prevare stanice ljudskog tijela da stvore virusni protein koji potiče imunološke reakcije protiv infekcije, prenosi RTL.

Zajedno s partnerom BioNTechom, Pfizer planira sljedeće godine proizvesti i distribuirati 1,3 milijarde doza na globalnoj razini, a Moderna namjerava proizvesti 500 milijuna do milijardu doza, od čega je 200 milijuna već rezervirano za SAD. Ispunjavanje tih ciljeva neće biti lak pothvat.

"Ne postoje ustanove na svijetu u kojima se prije proizvodila mRNA u tako velikim razmjerima", kaže virologinja s Baylor College of Medicine Maria Elena Bottazzi. Pfizer i Moderna grade mreže opskrbe kako bi se prebacili s kliničke na veliku proizvodnju. No, svaki korak u proizvodnom procesu zahtijeva sirovine koje su se prije covid-a proizvodile samo u količinama potrebnim za klinička istraživanja.

mRNA cjepiva nastaju pomoću mnogo bržih kemijskih procesa od tradicionalnih cjepiva nastalih uzgojem oslabljenih virusa u kokošjim jajima. Izvršni direktor zadužen za istraživanje i razvoj u bostonskoj tvrtki za sintetičku biologiju Ginkgo Bioworks Patrick Boyle, izdvaja polimeraze, vrstu enzima, koje pretvaraju DNK u mRNA i sastojke koji se koriste za izradu lipidnih nanočestica kao neke od najkritičnijih sirovina za cjepiva.

Učinak nedostatka materijala bio je jasan u studenom, kada su Pfizer i BioNTech smanjili broj doza koje mogu proizvesti na globalnoj razini u 2020. sa 100 na 50 milijuna. Nisu specificirali koji materijal je nedostajalo. Srećom, mRNA cjepiva nisu jedina verzija. Druge tvrtke, kao što su Johnson & Johnson i AstraZeneca, uzimaju cjepiva protiv covid-a koja se koriste različitim pristupima kroz klinička ispitivanja u kasnoj fazi.

I u idealnom slučaju, ti će napori pridonijeti milijunima dodatnih doza, ne samo za bogatije nacije koje su do sada gomilale kratkoročnu opskrbu, već i za zemlje s niskim i srednjim dohotkom. Potonja kategorija uključuje 67 zemalja u kojima bi samo jedna od deset osoba mogla biti cijepljena sljedeće godine, navode u analizi Narodnog saveza za cjepiva, organizacije koja uključuje Amnesty International i Oxfam International.