Profesorica s Harvarda tvrdi: 'Kokosovo ulje je čisti otrov'

Profesorica s Harvarda tvrdi: 'Kokosovo ulje je čisti otrov'
Tvrdnju je iznijela dr. Karin Michels, profesoriva na Harvard TH Chan školi za javno zdravstvo i ravnateljica Instituta za prevenciju i tumorsku epidemiologiju na Sveučilištu u Freiburgu, tijekom govora pod naslovom "Kokosovo ulje i ostale nutritivne pogreške".

Ovo je u suprotnosti sa sadašnjim uvjerenjima da je ulje kokosa dobro za vaše zdravlje, kao što je prethodno bilo prozvano "supernamirnicom" koja se može koristiti u kuhinji kao sastavni dio svakog obroka.

American Heart Association prošle je godine ažurirala svoje smjernice u odnosu na zasićene masne kiseline iz kokosovog ulja, savjetujući da ljudi umjesto toga zamijene zasićene masti u svojoj prehrani s nezasićenim mastima kako bi smanjili rizik razvoja kardiovaskularnih bolesti kasnije u životu.

Prema dr. Michels, konzumiranje kokosovog ulja je daleko štetnije od slada, budući da se kokosovo ulje uglavnom sastoji od zasićenih masnih kiselina, kako je izvijestio Business Insider.

Jedenje hrane koja sadrži zasićene masne kiseline može povećati rizik od razvoja koronarnih bolesti srca zbog porasta količine lošeg kolesterola u krvi.

Osim kokosovog ulja, druge namirnice bogata zasićenim mastima uključuju maslac, tvrdi sir, ghee, kobasice i mesne pite. S druge strane, hrana bogata nezasićenim mastima uključuje masnu ribu, orašaste plodove, sjemenke, biljna ulja i avokado.