Prirodni načini da ublažite simptome PMS-a

Prirodni načini da ublažite simptome PMS-a
Većina od nas nikada ne shvati kako male promjene u prehrambenim navikama, vježbanju i drugim životnim navikama mogu dovesti do velikih promjena u tijelu, piše Huffington Post u rubrici zdravlje. Primjerice, jeste li ikada primijetili kako prehrana može utjecati na simptome vašeg PMS-a, piše tportal.hr.

Pratite kakvi su simptomi vašeg PMS-a: jeste li se udebljali, osjećate li se, možda, nervozni i umorni, patite li tih dana u mjesecu od nesanice? Zahvaljujući mjesečnom padu estrogena i progesterona koji se događa u našem ciklusu, brojne žene prolaze kroz nimalo zabavne, često i destruktivne simptome. Ove hormonalne promjene, naime, potiču domino efekt, što rezultira privremenim padom serotonina, hormona sreće i drugih endorfina.

Osjećamo se, stoga razdražljivo, depresivno i umorno, a moguće je da se osjećate naduto, imate vrtoglavicu ili bolne dojke. Ovi dosadni simptomi znaju trajati od tri do 14 dana. No te neugodne simptome PMS-a možete smanjiti i čak ukloniti.

Neki biljni i prehrambeni dodaci mogu pomoći ublažiti simptome PMS-a. Bobičasto voće, kalcij, vitamin B6, vitamin E i magnezij mogu ublažiti ove simptome. Međutim, provjerite sa svojim liječnikom uzimanja bilo kakvih dodataka, pogotovo ako već uzimate druge lijekove. Dobra je vijest ta da izbjegavanje određenih namirnica, kao što su šećer, sol i kofein mogu ublažiti nadutost, razdražljivost, anksioznost i depresiju povezanu s PMS-om.

A stvarno dobra vijest glasi: čokolada pomaže, također! Čokolada sadrži prirodne endorfine za podizanje raspoloženja, a tamna čokolada je najbolja. Ona, naime, sadrži i magnezij, zatim masne kiseline omega-3 i omega-6 koje jačaju raspoloženje jačanje, sadrži manje šećera i ne sadrži mlijeko. Potražite čokoladu koja sadrži najmanje 70 posto kakaa.

I, naravno, umjereno vježbanje (polusatne dnevne šetnje) učinkovit je alat smanjenju simptoma PMS-a.
Ove aktivnosti mogu pomoći smanjenju osjećaja tjeskobe i depresije, istodobno povećavajući razinu endorfina koji potiče dobro raspoloženje.