Prirodni lijekovi za manju vidljivost upornog celulita

Jedanput u dva tjedna vrućom kupkom zaparite kupaonicu i u njoj se malo zadržite. Tako ćete otvoriti pore te pospješiti eliminaciju otrova iz tijela. Iako je povremeni boravak u vrućoj kupaonici preporučljiv, česte vruće kupke nisu. Prevruća voda može naštetiti elastičnosti kože čineći celulit vidljivijim. Ako ipak ne možete odoljeti povremenom opuštanju u vreloj kupki, narušenu elastičnost kože nadoknadite nanošenjem kremastog losiona bogatog vitaminom E. Dobri su i kućni pripravci poput kombinacije esencijalnih ulja komorača i ružmarina s neutralnim uljem badema. Učinkovito sredstvo u borbi protiv celulita je i kokosovo ulje. Kako bi bilo što djelotvornije, ulje se temeljito ručno masira na problematična područja.
 
RIJEČ STRUČNJAKA:
Sandra Marić Bulat, dipl. nutricionist
Maslačak i kopriva čiste tijelo od otrova
Stalne oscilacije u tjelesnoj težini pogoduju nastanku celulita. Zato je održavanje težine prijeko potrebno. Najvažniju ulogu u borbi protiv celulita ima voda. Dobri su i čajevi od koprive ili maslačka. Listovi tih biljaka također se mogu dodati u salate ili

pripremati kao, primjerice, špinat jer pomažu oslobađanju vode i otpadnih tvari. Svježe voće i povrće je lako probavljivo, bogato vlaknima za redovitu probavu, sadrži fitokemikalije, minerale i vitamin C, koji pomažu oslobađanju tijela od zagađivača. Preporučuju se špinat, rajčica, šparoge, mrkva, jabuka, naranča, borovnica, kupine, trešnje, jagode, grašak i mahune. Važni su i proteini. Nedostatkom proteina kolagen gubi čvrstoću i sposobnost zadržavanja masnih stanica u dubljim slojevima te
nastaje celulit. Preporučuje se lako probavljivo meso piletine, teletine bez kožice, riba (malo soljena), jogurt i protein sirutke.

Eterična ulja ne nanose se samostalno
Eterična ulja najbolje djeluju nanose li se izravno na dio tijela zahvaćen celulitom. No nanose li se samostalno, mogu iziritirati kožu ili djelovati toksično. Prethodno ih treba pomiješati s neutralnim uljem. Pri miješanju vrijedi uvijek isto pravilo - u bočicu se stavlja upola manje kapi eteričnog ulja nego što je u njoj milimetara neutralnog ulja (primjerice, 12 kapi eteričnog ulja u bočicu neutralna ulja od 25 ml).

Tri tjedna ‘zagrijavanja’ za ljeto
Ekstrakti eteričnih ulja kestena i borovnice učvršćuju stijenke žila, kaže kozmetičarka Zdenka Mihelj. Tako kod jače masaže neće nastati podljev. Eterično ulje peršina izbacuje suvišnu vodu iz organizma. Najvažnije je znati da se masaže uljima, kako bi rezultati bili vidljivi, moraju provoditi svaki dan. I to minimalno tri tjedna - ističe Mihelj.

Vanilija i želja za slatkim
Da biste pobijedili celulit, morate smanjiti unos šećera. Najteže je prvih deset dana - toliko je okusnim pupoljcima na jeziku potrebno da se priviknu na prehranu bez šećera. Dobro je, kažu stručnjaci, udisati miris ulja vanilije. On smanjuje želju za šećerom. Pomaže i biljka radiola, koja nakon stresa uspostavlja ravnotežu šećera u krvi.
www.24sata.hr