Prepoznajte mobing na poslu

Najčešće se radi o slučajevima koji uključuju pakosne, okrutne i bolne postupke kolega.

Ucjene, ponižavanje, špijuniranje, ismijavanje, ignoriranje, ukoliko se događaju na poslu predstavljaju psihološki teror koji se naziva mobing.

Ukoliko ste na poslu doživjeli da vas ucjenjuju, ometaju u napredovanju, špijuniranju, ponižavaju, ignoriraju, ismijavaju ili prijete, vjerojatno ste žrtva mobinga. Mobing ćete prepoznati kao prijetnju, stalno kažnjavanje, niske ocjene rada, zakidanje na zaradi,..

To je i uznemiravanje u svrhu ugrožavanja integriteta ličnosti žrtve, njenog profesionalnog, socijalnog, ponekad i privatnog funkcioniranja, ugleda i dostojanstva, uz stalne kritike i prigovore, kao i pretjeranu kontrolu.

U mobing, također, ubrajamo i ograničavanje mogućnosti izražavanja žrtve - kada se ona prekida u razgovoru, kao i kada se odbijaju neverbalni kontakti sa njom. Žrtvu mobinga stalno izoliraju, nitko joj se ne obraća, premješta se u ured daleko od kolega, ne poziva se na zajedničke sastanke, neformalna druženja i slično. Pri tome se napada njena reputacija uz izmišljanje priče o žrtvi i njenom privatnom životu, ogovaranje, ismijavanje, vrijeđanje, psovanje,...

Da bi se govorilo o mobingu, takve situacije se trebaju javljati najmanje jednom tjedno, u periodu od najmanje 6 mjeseci. Odnosi se na neprijateljsku i neetičku komunikaciju i maltretiranja koja su usmjerena na sistematičan način, od strane jednog ili više pojedinaca, uglavnom prema jednoj osobi, koja je zbog mobinga stavljena u poziciju u kojoj je bespomoćna.

RAZLIČITE VRSTE MOBINGA
Razlikuju se dvije vrste mobinga. Uspravni mobing podrazumjeva da nadređeni (mober) zlostavlja jednog podređenog radnika, ili jednog po jednog radnika, dok ne uništi cijelu grupu (bossing). Mnogo rjeđe jedna grupa radnika zlostavlja nadređenog.
Druga vrsta je horizontalni mobing koji se događa između radnika koji imaju isti položaj na hijerarhijskoj ljestvici. Mobing se javlja kao tkz. Sindrom praznog stola, kada se žrtvi, naviknutoj da radi ne daju radni zadaci ili joj se oduzimaju sredstva za rad (telefon, pc, mobitel) ili joj se daju zadaci neprilagođeni njenoj profesionalnoj kvalifikaciji. Zadaci su prejednostavni ili preteški i zahtjevaju od žrtve sposobnosti koje nema. Svi ovi postupci imaju cilj da se žrtva mobinga natjera da pogrješi. Postoji i sindrom punog stola - žrtva se tada zatrpava zadacima, određuju se kratki rokovi, stalno joj se mjenjaju zadaci, prisiljena je obavljati zadatke koji narušavaju njezino zdravlje, nisu joj dopušteni godišnji odmori i slobodni dani, prijeti joj se fizičkim napadima, seksualno i moralno zlostavlja.

TKO SU NAJČEŠĆE ŽRTVE?
Žrtve mobinga su obično osobe koje se izdvajaju od ostalih načinom razmišljanja i logikom razmišljanja, najbolji ili najobrazovaniji pojedinci, koji za kolege predstavljaju opasnosti ili konkurenciju, kao i osobe koje ne žele sudjelovati u prijevarama. Često su to zaposlenici pred mirovinom, ali i mladi koji tek počnu raditi te osobe drugačije seksualne orjentacije. Mobingu su u određenom postotku izloženi i oni koji nakon godina besprijekornog rada traže priznanje i povećanje plaće, kao i veoma kreativne osobe.

izvor:antiage.hr