Prehlada vreba i usred ljeta, a nerijetko traje duže od običnih

Prehlada vreba i usred ljeta, a nerijetko traje duže od običnih
Iako ste za sunčanih dana puni energije, kao grom iz vedra neba može vas pogoditi prehlada. Pod povećanim ste rizikom ako putujete zrakoplovom ili boravite u klimatiziranim prostorima jer zrak koji kruži prostorom isušuje sluznicu nosa, što otvara vrata virusima. Poticaj je i promjenjivo vrijeme jer iako je hladnije, ljudi su lagano odjeveni i ne obaziru se na pljuskove, prenosi 24sata.hr.

- Ljetne prehlade su lukave, traju dulje, a šanse da se vrate su veće - tvrdi dr. Bruce Hirsch, specijalist za zarazne bolesti u klinici u Manhassetu.

Ljetne su prehlade gore od zimskih jer se rhino-, corona- i virusima parainfluence, koji u zimskim mjesecima uzrokuju infekcije gornjih dišnih puteva, ljeti pridružuje i neugodan enterovirus. On se širi zrakom.

Uz upalu grla, osip te simptome prehlade poput glavobolje, kašlja i temperature, može uzrokovati i diareju. Spriječite ljetne prehlade redovitim pranjem ruku. Na put ponesite maramice za dezinfekciju. Jedite namirnice bogate vitaminima, pijte puno tekućine i osigurajte si dovoljno sna da imunitet ne oslabi.
Kava i ledeni sok zajedno mogu biti opasni

Na ljetovanje ponesite preparate za ublažavanje simptoma prehlade - acetaminofen, ibuprofen, slane kapi te analgetik i sredstvo protiv kašlja. Ne uzimajte antibiotike, osim ako vam ih liječnik nije propisao - izbjegavajte ohlađene napitke, primjerice ledeni sok uz kavu. Ako niste u formi, ne pretjerujte s vježbanjem jer blaga infekcija može prijeći u jaču.