Predškolci u BiH sve neaktivniji i deblji

predškolci, zdravlje

Sistematski pregledi djece u BiH pred upis u prvi razred osnovne škole godinu za godinom pokazuju da su djeca nedovoljno fizički aktivna, što dovodi do niza problema s kičmom, a u kombinaciji s nepravilnom ishranom i do pretilosti, podaci su domova zdravlja širom BiH.

Rada Perić, specijalistica pedijatar u Domu zdravlja Bijeljina, kaže da je primjetan sve veći broj pretile djece na sistematskim pregledima, pišu Nezavisne novine.

"Brz način života i nepoštivanje redovitih obroka dovode do porasta gojaznosti kod djece svih uzrasta, pa tako i ovog ranog školskog uzrasta. Smatram da školski plan i program nisu prilagođeni pravilnoj ishrani kod djece. Djeca često gladna odlaze u školu pa umjesto da imaju za užinu voćku ili keks, ona u školi jedu u pekari ili nešto od brze hrane", objasnila je Perić.

Dodaje da su česti problemi i s ravnim stopalima, kao i s vidom.

Naglašava i kako je zabilježen porast pokvarenih zuba kod djece.

"Stomatolozi u našem domu zdravlja upozoravaju da djeca zbog nezdrave ishrane sve češće imaju izuzetno loše zube", kazala je Perić.

U Domu zdravlja Banja luka kažu da je sistematski pregled još uvijek u tijeku, ali da su do sada uočeni problemi s tjelesnom težinom, lošim tjelesnim držanjem, kao i deformitetima grudnog koša.

"Na sistematskom pregledu također smo primjetili i poremećaje vida, govora, ali i ponašanja kod djece ovoga uzrasta", rekli su u Domu zdravlja Banja Luka.

U Domu zdravlja Mostar kažu da se liječnici na sistematskim pregledima djece najčešće sreću s problemima vezanim za razvoj lokomotornog sustava.

"Često nalazimo skolioze i kifoze kičme te nešto rjeđe ravna stopala. Ove nepravilnosti najčešće su povezane sa smanjenom tjelesnom aktivnošću i takozvanim sjedalačkim načinom života uz računalo, televizor i u školskoj klupi", kazali su u Domu zdravlja.

Dodaju da su, pored toga, primijetili da ovakav način života dovodi i do gojaznosti.

"Uz ovakav način života javlja se i sve veća pretilost kod djece, a na to dosta utječe i nepravilna ishrana bogata ugljikohidratima. Djeca sve češće jedu brzu hranu, pizze ili kifle", objasnili su u Domu zdravlja Mostar.

Pored ovih problema, doktori u Mostaru često se susreću s alergijama.