Povišeni krvni tlak i kako ga pravilno mjerimo

krvni tlak, sistolički tlak, dijastolički tlak, arterijske hipertenzije, oštečenje vida, Infarkt, ateroskleroza arterija, visoki krvni tlak, krvni tlak, bolesti srca i krvnih žila, snižava krvni tlak., cimet, češnjak, tlak, visoki krvni tlak, visoki krvni tlak, regulira visok krvni tlak, krvni tlak, Demokratska fronta, povišeni krvni tlak, Arterijski krvni tlak, razina kolesterola, tlak, hipertenzija, arterijske hipertenzije

Ponekad simptomi mogu biti glavobolja, slabost/umor, vrtoglavica, šum u ušima, gubitak vida, ubrzani i/ili nepravilan rad srca, bol u prsima...


Što je krvni tlak?

Krvni tlak osigurava pravilan protok krvi u žilama. Protok krvi mora zadovoljiti potrebe organizma za kisikom i hranjivim tvarima potrebnim za normalan rad. Krvni tlak nije uvijek isti, mijenja se promjenom položaja tijela, ovisi o fizičkoj aktivnosti, veći je tijekom dnevna, tijekom spavanja se snizuje.

Krvni tlak se normalno diže iznad normalne razine u situacijama uzbuđenja, straha, boli, tijekom fizičkog opterećenja i sl., ali ubrzo nakon prestanka podražaja svodi se na početnu razinu. U tim slučajevima, to je savršeno normalna reakcija organizma, koji se javlja u zdravih ispitanika. Razina krvnog tlaka određuje se dviju vrijednostima:

veća vrijednost ili sistolički tlak je tlak u arterijama između otkucaja srca kada srce skuplja i cijedi krv u žilama;
niža vrijednost ili dijastolički tlak je tlak u arterijama između dva pulsa, tijekom srčanog opuštanje.

Kada je krvni tlak visok?

Krvni tlak je visok, ako je sistolički krvni tlak jednak ili veći od 140 mmHg, dijastolički krvni tlak jednak ili veći od 90 mmHg. Medicinski termin za trajno povišenog krvnog tlaka arterijske hipertenzije.

Klasifikacija arterijske hipertenzije u razini krvnog tlaka

sistolički
tlaka (mmHg)

dijastolički krvni
tlaka (mmHg)
optimalni krvni tlak

ispod 120

ispod 80
Normalni krvni tlak

120-129

80-84
visoki normalni krvni tlak

130 -139

85 -89
arterijska hipertenzija

≥ 140

≥ 90

Granica između normalnog i visokog krvnog tlaka je postavljena na temelju istraživanja, koji su potvrdili da je porast krvnog tlaka povećava morbiditet.

Preporučene vrijednosti krvnog tlaka za određene skupine bolesnika

sistolički krvni tlak (mmHg)

dijastolički krvni tlak (mmHg)
bolesnici s dijabetesom

130-139

80-85
bolesnici s dijabetesom (s mikroalbuminurijom ili proteinurijom)

ispod 130

80
bolesnici s moždanim vaskularnim bolesti

130-139

80-85
bolesnika nakon infarkta miokarda

130-139

80-85
bolesnika s koronarnom bolesti srca (angina pektoris)

130-139

80-85
bolesnika s zatajenja srca

130-139

80-85
bolesnika s atrijskom fibrilacijom

130-139

80-85
starijih bolesnika

ispod 150

90

Zašto je visoki krvni tlak štetan?

Dugoročne povišan krvni talk ostavlja posljedice na krvožilni sustav, uzrokuje povećanje vjerojatnost od moždanog udara, prolaznih ishemičnih napadaja, oštečenje vida, sljepoća, zatajenje srca, poremečaj srčanog ritma, infarkta, zatajenje bubrega, ateroskleroza (ovapnjenje) arterija..

U većini slučajeva, uzrok hipertenzije nije poznat, nemože se izliječiti, ali se povišeni krvni tlak može smanjiti odgovarajućom terapijom. S time se pokušava odgoditi ili čak spriječiti nastanak trajnih komplikacija zbog visokog krvnog tlaka.

Kako otkriti i kontrolirati povišeni krvni tlak?

Arterijska hipertenzija obično ne uzrokuje probleme, tako da se može otkriti samo mjerenje krvnog tlaka. Da bi se sa sigurnošću ustvrdilo da je krvni tlak kontinuirano povišen, dobro je da sami mjeriti kod koće. Krvni tlak se obično mjeri na nadlaktici u sjedećem položaja, povremeno u ležećem položaju ili stojećem. Važno je da se tlak mjeri da maštemo, koja je primjerene obsegu ruke pacijenta.
Kako pravilno mjeriti krvni tlak?

mjerimo uvijek u isto vrijeme, smireni, pred jelom.
nakon konzumiranja kave ili nikotina, trebalo bi pričekati najmanje sat vremena do početka mjerenja+
mjerite u opuštenom sjedećem položaju, nemojte se kretati i ne govorite.
mjerite sa manšetom koja je primjerena vašem obsegu nadlaktice (za obseg nadlaktice 22-32 cm upotrebljavajte standardnu manžetu, za veči obseg nadlaktnice šire manžete)
manšeta se namjesti na golu nadlakticu u visini srca.
između 2 mjerenja na istoj ruci, mora proći najmanje 5 minuta.
upotrebljavajte provjerene i atestirane tlakomjere- da bi vaš mjerač djelovao pravilno, proizvođači preporučuju kontrolu svake 2 godine u ovlaštenim serisima!
vrijednosti tlaka upisujte u bilježnicu ili u dnevnik samokontrole krvnog tlaka.

Mjerne vrijednosti krvnog tlaka izražavaju se u mmHg.

Za dijagnozu i praćenje učinkovitosti liječenja su se vrlo korisne informacije iz dnevnika krvnog tlaka i 24h mjerenje krvnog tlaka - Holter tlaka.

ord-bradicic-vivoda.hr