Potvrđeno: Mesne prerađevine izazivaju rak

Potvrđeno: Mesne prerađevine izazivaju rak
Mesne prerađevine mogu voditi razvoju raka debelog crijeva u ljudi, a možda to može i crveno meso, stoji u radu stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenom u ponedjeljak što bi moglo dodatno zaoštriti raspravu o konzumiranju mesa.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) sa sjedištem u Parizu, svrstala je prerađeno meso poput hrenovki i šunke u skupinu 1 tvari za koje ima "dovoljno dokaza" povezanosti s rakom, a u toj su skupini upisani duhan, azbest i dizelska isparavanja.

"Opasnost razvoja raka debelog crijeva zbog konzumiranja mesnih prerađevina malena je za pojedince, no rizik raste s količinom pojedenog mesa", kaže dr. Kurt Straif iz IARC-a, odjela koji djeluje unutar WHO-a.

Crveno meso, poput govedine, teletine, svinjetine, janjetine, svrstano je u skupinu 2A, "moguće kancerogenih" tvari na kojoj je i glifosat, aktivni sastojak mnogih herbicida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakih 50 grama prerađenog mesa na dan povećava opasnost od razvoja raka debelog crijeva za 18 posto, ocjenjuju stručnjaci.

IARC je procjenjivao meso prvi put pri i pritom procijenio oko 800 studija, no nije uspoređivao meso s ostalim sastojcima u skupini te ne tvrdi da konzumacija mesa može biti jednako štetna kao, primjerice, pušenje.

U brojnim zemljama zdravstvene vlasti pozivaju potrošače da ograniče unos crvenog mesa i mesnih prerađevina, no IARC ističe da su postojeća upozorenja uglavnom usredotočena na sprečavanje kardiovaskularnih bolesti i pretilosti.

U očekivanju objave izvješća mesna industrija već je burno reagirala ističući da je meso dio uravnotežene prehrane i da se procjena rizika od razvoja raka mora staviti u širi kontekst onečišćenja okoliša i drugih čimbenika poput životnog stila.

IARC, koji ne iznosi specifične preporuke, navodi podatke Global Burden of Disease Project, međunarodnog konzorcija u kojem je više od 1000 stručnjaka, u kojem stoji da se 34.000 smrti izazvanih rakom na godinu u svijetu može pripisati visokom postotku konzumiranja mesnih prerađevina.

To se uspoređuje s oko milijun smrti na godinu u svijetu povezanih s uživanjem duhana,. sa 600.000 smrti u svijetu povezanih s uživanjem alkohola i više od 200.000 smrti na godinu povezanih s onečišćenjem okoliša.

Ako se potvrdi povezanost razvoja raka i konzumacije crvenog mesa, tada bi prehrana bogata crvenim mesom mogla biti odgovorna za 50.000 godišnjih smrti u svijetu, navodi Global Burden of Disease Project.

Hina