Vlada nije usvojila odluku o mostarskom mulju

Vlada nije usvojila odluku o mostarskom mulju

''Vlada nije usvojila izvještaj Federalnog zavoda za agropedologiju o rezultatima analize mulja s Postrojenja otpadnih voda u Mostaru'', stoji u priopćenju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak nakon održane 193. sjednice.  

Kako nadalje navode, naloženo je direktoru ovog zavoda da se obrati Parlamentu FBiH i javnosti detaljnom informacijom o propustima Zavoda u postupanju u ovom slučaju.

U tom mulju, prema analizi Federalnog agropedološkog zavoda, ranije je objavljeno, pronađene su opasne, kancerogene tvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je početkom kolovoza iz Federalne vlade iznesena informacija o tome da je analiza, koja je urađena u akreditiranom laboratoriju Euroinspekt Croatiakontrola iz Hrvatske pokazala da je prisustvo piralena (PCB) daleko ispod dozvoljenih vrijednosti, iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) su medijima potvrdili kako će biti urađena tzv. neutralna analiza, i to u Austriji.

Naime, kako su iz inicijative građana Pravo na grad krajem rujna priopćili, agencija iz Hrvatske koja je radila analizu sadržaja teških metala i piralena uradila je niz propusta, a federalna Vlada nije iznijela dostatnu količinu informacija javnosti.