Postoji šest tipova debljanja, evo što oni govore o vama

Postoji šest tipova debljanja, evo što oni govore o vama

Pretilost je sve veći problem, a to potvrđuju i podaci Svjetske zdravstvene organizacije. Naime, oni su još 2014. godine upozorili kako je tada čak 40% svjetske populacije odraslih i 41 milijun djece mlađe od pet godina imalo prekomjernu težinu!

Kako bi otkrili razlog njihovog debljanja, Sveučilište u Sheffieldu i Harvard School of Public Health su proveli istraživanje i utvrdili šest tipova pretilosti, prenosi Index.

Pretilost uzrokovana nedostatkom aktivnosti, pretilost koja je nastala kao rezultat stresa, ona koja je posljedica prejedanja i pretilost koja nastaje zbog intolerancije na gluten. Osim toga, postoji pretilost uvjetovana genima i ona koja je uvjetovana lošom cirkulacijom. Ovisno o tome kojem tipu pretilost ljudi pripadaju, salo će se najviše nakupljati na točno određenom mjestu na tijelu.

No, što mjesto na kojem se salo najviše nakuplja govori o vama?

Gojaznost gornjeg dijela tijela

To je znak prekomjerne konzumacije nezdrave hrane, a za smanjenje je potrebna i zdrava prehrana, ali i vježbanje.

Prema studiji iz klinike Mayo iz 2008. godine, pretilost gornjeg dijela tijela povećava rizik od dijabetesa tipa 2, apneje u snu i hipertenzije, ali i mnogih drugih bolesti.

Nakupljanje sala na području trbuha

Masnoća na trbuhu vjerojatno je rezultat prekomjerne konzumacije alkohola. U ovom slučaju trebalo bi značajno smanjiti njegovu konzumaciju, pa čak i potpuno ga eliminirati. Tomu dodajte zdravu prehranu i vježbanje, savjetuje Remedy Daily.

Salo na donjem dijelu trbuha

To je čest znak depresije i anksioznosti, a najbolje se liječi i vježbanjem i različitim tehnikama ublažavanja stresa.

Izbočen trbuh i salo na gornjem dijelu leđa

To je rezultat sjedilačkog načina života. Moguće je da će osoba s ovom vrstom raspodjele masnoće primijetiti kako se masti praktično rastope nakon što počne redovno vježbati.

Također, ljudima s ovim problemom savjetuje se konzumacija puno malih obroka umjesto tek nekoliko obilnih tijekom dana.

Gojaznost donjeg dijela tijela

Ona je češća kod žena nego kod muškaraca, a za borbu protiv nakupljanja masti u donjem dijelu tijela žene bi trebale provoditi trening snage i kardiovaskularne vježbe.

Gojaznost donjeg dijela tijela s naglaskom na potkoljenicama

To se najčešće vidi kod trudnica. Za borbu protiv ove vrste nakupljanja masti buduća majka trebala bi se posavjetovati s liječnikom, a najčešće je uzrok privremeno nakupljanje vode.