Postoji lijek koji blokira rak pluća

Postoji lijek koji blokira rak pluća
Britanski dnevnik Sunday Times izvještava kako su američki znanstvenici ustanovili da bi jedan lijek protiv dijabetesa mogao biti prevencija bolesti raka pluća.

Pušači bi se mogli zaštititi od raka pluća uzimanjem lijeka koji obično koriste dijabetičari, piše list. Najnovije istraživanje provedeno u Americi pokazalo je da lijek metmorfin može blokirati razvoj tumora.

Ukoliko ovo bude i potvrđeno, nastavlja Sunday Times, bio bi to prvi lijek koji bi mogao blokirati rak pušača prije nego što se razvije, za razliku od lijekova koji se koriste kada je bolest u već uznapredovalom stanju.

To teorijski znači da bi ga pušači mogli uzimati kao preventivu, mada na taj način ne bi mogli utjecati na druge pogubne zdravstvene probleme koje izaziva pušenje, piše list.

Sunday Times piše kako je sposobnost metmorfina da blokira razvoj tumora za sada ustanovljena samo u eksperimentima nad životinjama, ali da među znanstvenicima postoji uvjerenje da bi lijek bio djelotvoran i u ljudskoj upotrebi.

Posebno zato što ima indicija da kod pušača koji uzimaju metmorfin zbog dijabetesa rjeđe dolazi do obolijevanja od raka pluća, prenosi londonski dnevnik.

(Fena)