Postoje li na aerodromima i graničnim prijelazima u BiH termalne kamere za detekciju koronavirusa?

Koronavirus
Koronavirus
PIXSELL

Virus koji je digao svijet na noge i dolazi iz Kine već bilježi prisustvo širom svijeta. Tako da se danas pojavila vijest da je koronavirus registriran i u Europi.
Ono što je bitno za nas, jeste postoji li šansa da se pojavi u BiH?

Kako su poručili iz Instituta za Javno zdravstvo Republike Srpske, šanse da se virus pojavi na našoj teritoriji su veoma male.

"Pratimo događanja u Kini svakodnevno. Srpska nema direktne avio linije sa Kinom, a putnici koji napuštaju Kinu do dolaska u našu zemlju već će više puta biti podvrgnuti skriningu na simptome ove infekcije", ističu u Institutu.

Termalne kamere koje se koriste u Srbiji radi detekcije povišene temperature putnika, u BiH su komplicirane za objasniti. Posjeduju ih, ali ih ne posjeduju.

S obzirom na to da građani Kine rade na prostoru BiH i Republike Srpske, naročito u Doboju i Stanarima, postoji razlog za opreznost kada se pristupa ovom virusu jer je smrtonosan i za njega nema lijeka.

U razgovoru za Alternativnu.tv Granična policiju je izjavila kako ne posjeduju termalne kamere za detekciju temperature putnika.

"Obavještavamo Vas da Granična policija BiH ne posjeduje kamere za provjeru temperature putnika koje se koriste zbog korona virusa", poručili su iz Granične policije BiH.

Nešto slično kao odgovor su dobili i na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, gdje su poručili da su oni pogrešna adresa, a da posjeduju samo sigurnosne kamere.

"Uređaji koji se koriste za provjeru temperature putnika koriste se od strane institucija koje su nadležne za skeniranje putnika. Oni određuju timove i donose opremu koja je potrebna da se skeniranje putnika vrši. U ovome slučaju to su Federalni i Županijski zavodi za javno zdravstvo i Federalni sanitarni granični inspektor na Aerodromu Sarajevo. Molimo da kontaktirate navedenu instituciju za pojašnjenje i odgovor na vaše pitanje", poručili su sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.

"Ukoliko se ukaže potreba po pitanju prevencije i zaštite od širenja navedenog virusa poduzeće Aerodromi Republike Srpske će se ponašati u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kao i zahtjevima i propisima Međunarodnih vazduhoplovnih vlasti", stoji u priopćenju Aerodroma Banja Luka.

Srbija je pooštrila kontrolu na graničnim prelazima zbog novog koronavirusa, od kog je u Kini oboljelo 400 ljudi i umrlo devet osoba.

Srbija je spremna i za provođenje zdravstvenog nadzora na graničnim prelazima, ako Svjetska zdravstvena organizacija danas proglasi virus prijetnjom za globalno zdravlje.

Također, ministar Lončar je istakao da je Srbija jedna od rijetkih zemalja koja već ima reagense za utvrđivanje najnovijeg virusa, upravo na Infektivnoj klinici.