Postoje bolji načini: Vjerujete li i vi u ove mitove o zdravlju?

trbušni mišići, aerobne vježbe,  aktivni mišići, Muškarci i žene, učvrstiti trbuh, vježbanje, tjelovježba, trbušni mišići, tjelovježba, vježbe, zablude o vježbanju, mršavljenje, Frank Medrano, tjelovježba, vježbanje, pravila, zdravlje, vjerovanje, tjelovježba,  tjelovježba za zdravlje , prehrana, trbušnjaci, trbušni mišići, učvrstiti trbuh, pivski trbuh, trbuh
Kako navodi goodhousekeeping.com, ova nova pravila su znatno učinkovitija i lakša za slijediti.

Staro pravilo: Jedite hranu različitih boja

Vrlo često se naglašava važnost raznolike i raznovrsne prehrane, a važni antioksidansi nalaze se u različitoj hrani, a kako bismo ih sve pravilno unosili u organizam, važno je jesti "šarenu" hranu. Tako su važni antioksidansi u crvenoj hrani (likopeni u rajčicama) pa sve do plave i ljubičaste (antocijanini u bobičastom voću i grožđu i narančaste (beta-karoten u mrkvi).

Novo pravilo: I bijela boja je boja

Cvjetača je prepuna spojeva koji su moćni u borbi protiv karcinoma, a vrlo slični sastojci se nalaze i u brokuli. Češnjak i luk također su vrlo blijede boje, no zapravo sjajno štite želudac i debelo crijevo. Gljive su također bogate antioksidansima, i to u jednakoj mjeri kao i zeleni grah, mrkva i crvene paprike.

Staro pravilo: Za željezo jedite meso

Godinama se ženama savjetuje da jedu umjerene količine nemasne govedine, jer je upravo to najbolji izvor željeza. Iako je meso bogato željezom, postoji uvjerljiv dokaz da kemijski spoj željeza povećava rizik od srčanih bolesti u nekih žena, a također ga se povezuje s višim rizikom od raka debelog crijeva.

Novo pravilo: Željezo se krije u zelenim namirnicama

Ako ste mlađi od pedeset godina, preporučena dnevna doza željeza je 18 miligrama, a nakon menopauze, ta doza se smanjuje na osam miligrama. Zdravi izvori željeza su tamno zeleno lisnato povrće, mahunarke, sušeno voće i šećerna melasa. Osim željeza, ove namirnice su bogate vitaminom C koji pak pomaže apsorbirati željezo.

Staro pravilo: Izbjegavajte prerađenu hranu

Ovo je jako dobar savjet, ako se odnosi na namirnice poput kolačića, bijelog kruha i slatkih žitarica. Te namirnice mogu biti prepune šećera, a manjkave po pitanju hranjivih tvari koje se nalaze u manje rafiniranim proizvodima.

Novo pravilo: Ne nastaje sva hrana na isti način

Tuna u konzervi, smrznuta riža, tjestenina cjelovitog zrna – može se u trenutku pretvoriti u zdravu večeru. Nisu loše ni obrađene mahunarke poput konzerviranog graha. Osim toga, nedavno je istraživanje pokazalo i kako mahunarke sprečavaju pretilost i smanjuju zdravstvene rizike kod pretilih osoba.

Staro pravilo: Prije vježbanja treba se dobro istegnuti

Obično se smatra kako se dobrim istezanjem prije vježbanja može izbjeći bolna upala mišića pa stoga gotovo svi tako započinju vježbanje. Međutim, stručnjaci tvrde kako statičko istezanje zapravo ne štiti od ozljeda. Osim toga, istraživanja pokazuju kako oni koji bez zagrijavanja počnu dizati veću težinu i trčati brže od onih koji se prvo istežu.

Novo pravilo: Počnite vježbati bez zagrijavanja

Započnite vježbati laganim trčanjem, a istezanje svakako ostavite za sam kraj vježbanja. Osim toga, stručnjaci navode kako je svega 10 minuta istezanja barem dva do tri puta tjedno sasvim dovoljno.

Staro pravilo: Cipele valja promijeniti svakih šest mjeseci

Osim očitih znakova poput istrošenih potplata, rupa i gužvanja tkanine, mnogi preporučuju promjenu obuće svakih šest mjeseci. No činjenica je da ne postoje čvrsti dokazi o pravom trenutku za promjenu cipela.

Novo pravilo: Mijenjate obuću koju nosite

Jedno istraživanje pokazalo je kako trkači koji naizmjenično nose različite parove tenisica imaju 39 posto manje šanse za ozljedu. To je stvarno dobra vijest – dobar razlog za imati što više cipela.

Staro pravilo: Čučnjevi su loši za koljena

Treneri upozoravaju da bi osobe s problemima s koljenima trebale izbjegavati raditi čučnjeve, jer to može naštetiti već postojećem stanju. U najmanju ruku treba biti posebno oprezan i prilikom izvođenja čučnjeva pripaziti na to da koljena ne pređu rub nožnih prstiju.

Novo pravilo: Radite još više čučnjeva

Što više ojačate stražnjicu i bedra, to će pomoći u jačanju i stabilizaciji zglobova koljena. Što se tiče prelaska koljena preko ruba nožnih prstiju, ne pretjerujte, jer postoji opasnost ozljede donjeg dijela leđa.

Staro pravilo: Odjeću perite u hladnoj vodi

Možda je to nježnije prema planeti Zemlji, no mikrobiolozi tvrde kako je odjeća nakon pranja u hladnoj vodi daleko od čiste. To je posebno opasna po pitanju donjeg rublja i kuhinjskih krpa.

Novo pravilo: Pojačajte temperaturu

Odjeću perite u toploj vodi. Obavezno odvajajte rublje koje na sebi ima više bakterija (poput čarapa, donjeg rublja i plahti) te kuhinjske krpe. Obavezno nakon diranja prljave odjeće dobro operite ruke.

Staro pravilo: Zube perite odmah nakon obroka

Ovo je vrlo loša ideja ako ste upravo konzumirali kiselu hranu ili piće (na primjer mineralna voda, agrumi, rajčica, vino, kava, čaj). Kiselina slabi zubnu caklinu pa ako odmah operete zube, postoji velika šansa da ćete tako oštetiti i samu caklinu.

Novo pravilo: Dobro isperite zube

Kako biste se oslobodili ostataka hrane, usta dobro isperite vodom nakon obroka. Nakon toga pričekajte 30 do 60 minuta sa zubna caklina ponovno očvrsne i tek nakon toga operite zube četkicom.

tportal.hr