PONAŠANJE Izdano uputstvo za obrazovne ustanove u slučaju pojave koronavirusa

Covid 19
TRT

Institut za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica priredio je 'Uputstvo za komunikaciju i put učenika, nastavnika ili grupe' u kontekstu dosadašnjih preporuka objedinjenih u dokument 'Škole i covid-19'.

"Nakon stručnih konsultacija sa Higijensko-epidemiološkim službama (HES) svih Domova zdravlja na području Zeničko - dobojske županije (ZDŽ), kao i Službom za epidemiologiju Instituta, pripremljeno je 'Uputstvo'. Naime, iako 'Procedura za rad odgojno-obrazovnih ustanova - vodič za unapređenje biosigurnosti u kontekstu covid-19' razrađuje i ovaj aspekt, uočeno je da određene procedure događanja treba dodatno objasniti i propisati. 

Želja nam je da ovo Uputstvo, kao i raniji Vodič, što manje trebaju, po mogućnosti i ne zažive u praksi, ali ipak želimo da bude pri ruci menadžmentu i osoblju škola, kao i timovima obiteljske medicine, HES-ovima, te svim drugim relevantnim instancama u ovom sistemu", ističe doc.dr.sc. Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Uputstvo 'Protokol postupanja u slučaju pojave simptoma' se može preuzeti na internet stranici INZ.ba.

U INZ-u su istaknuli zadovoljstvo i zahvalnost na dosadašnjoj suradnji svim školama, fakultetima, vrtićima, ustanovama za smještaj učenika i studenata i HES-ovima, tijekom provedbe i uspostavljanja sistema biosigurnosti u kontekstu covid-19 u školama, na fakultetima i vrtićima u ZDŽ.