Pomoću novog krvnog testa može se predvidjeti srčani udar

srce, Infarkt, srce, zdravo srce, korisni savjeti, Infarkt, srce, preživljavanje, noćna smjena, prijetnja, srčani udar
Naime osobe koje imaju povišene razine cirkulirajućih endotelnih stanica, koje dospijevaju u krv iz stijenki krvnih žila mogu ukazivati na neposredni rizik od srčanog udara.

Tipična cirkulirajuća endotelna stanica je elipsastog oblika, no u slučaju srčanog udara te stanice stvaraju velike nakupine, poput divovskih stanica s više jezgara, što je vrlo drukčije od onog što je normalno.

Jednako tako, razina cirkulirajućih endotelnih stanica u osoba koje su izložene riziku od srčanog udara, može biti 400 posto viša nego kod zdravih osoba.

Pojava cirkulirajućih endotelnih stanica u krvi ne znači da će se srčani udar dogoditi u nekoliko narednih minuta, nego tek za nekoliko dana, te ukoliko se na vrijeme spriječi nastanak krvnog ugruška, može se spriječiti i srčani udar, ističu znanstvenici.

Prema mišljenju znanstvenika ovaj novi test predstavlja važan napredak i mogao bi biti vrlo koristan u jedinicama za intenzivno liječenje, kada se zaprimljeni bolesnici žale na bolove u prsima, a konvencionalni krvni testovi pokazuju normalne rezultate.

Novi test bi mogao biti dostupan u narednih 18 mjeseci.

Izvor: Science Translational Medicine, cybermed.hr