Polovina pušača u FBiH dnevno puši više od kutije cigareta

cigare, cigarete, pušenje, pušenje, automobil, pušenje, savjeti, prestanak pušenja, pušenje, Pušenje je porok, cigarete, Nikotin, ovisnost, cjepivo, pušenje, prestanak, prestanak pušenja, ovisnost, pušenje, fukara, nerazvijeni, cigarete, pušenje, zdravlje, jelo, stvari, Austrijanci, pušenje, pušenje, zabranjeno pušenje, masovno pušenje, loše navike, zdravlje, pušači, zdravlje, trputac, čaj, cigarete, Nikotin, ovisnost, pušenje, cigare, BIH, zabranjeno pušenje, pušenje, pušači, tipovi, istraživanje, zabrana pušenja, Federacija BIH, trošarine, više trošarine na duhanske proizvode , cigareta, istraživanje, bolest, MUP HNŽ, zabrana pušenja

Duhanske proizvode češće konzumiraju muškarci nego žene, pri čemu 65,4% muškaraca i 48,1% žena dobi od 15 do 49 godina navodi kako su nekada tijekom života konzumirali neki od duhanskih proizvoda, navodi se u izvješću o zdravstvenom stanju stanovništva i zdravstvenoj zaštiti u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, piše Večernji list BiH.

Muškarci veći ovisnici

U odnosu na stalne pušače, navodi se u izvješću, bilježe se razlike u odnosu na spol i na mjesto stanovanja. Tako 33,4% žena u urbanim područjima i 24,9% žena u ruralnim sredinama stalno konzumira neki od duhanskih proizvoda, kao i 45% muškaraca u urbanim i 41,1% muškaraca u ruralnim sredinama. Značajna je visoka ovisnost o nikotinu koja je izraženija kod muškaraca, pri čemu 68,4% muškarca i 39% žena dnevno puši više od 20 cigareta. I rezultati studije o stanju zdravlja odrasloga stanovništva u Federaciji BiH u 2012. godini potvrđuju kako je pušenje vodeća bolest ovisnosti stanovništva u Federaciji BiH. Stalno pušenje potvrđuje 44,1% ispitanika, od čega 56,3% muškaraca, a 31,6% žena. U odnosu na dnevno konzumiranje cigareta, ispitanici u FBiH navode kako dnevno popuše u prosjeku 16,9 cigareta, bez značajnih razlika između urbanih i ruralnih područja. U odnosu na spolnu i dobnu strukturu, muškarci koji u prosjeku konzumiraju 18,2 cigarete dnevno navode veću dnevnu količinu konzumiranih cigareta u odnosu na žene koje prosječno dnevno konzumiraju 14,8 cigareta, dok se najveća dnevna količina konzumiranih cigareta bilježi u dobnoj skupini od 45 do 54 godine gdje je prosjek 17,8 cigareta, a najmanja u dobnoj skupini 65 i više godina gdje je prosjek dnevne konzumacije 12,8 cigareta.

Pasivno pušenje

Značajnu izloženost pasivnom pušenju potvrđuju rezultati istog istraživanja, prema kojem, više od polovine ispitanika u FBiH, odnosno 54,1% navodi izloženost duhanskom dimu od drugih pušača u vlastitoj kući, manje od polovine ispitanika u FBiH, točnije 44,4%, navodi izloženost duhanskom dimu od drugih pušača na radnom mjestu, a više od polovine ispitanika u FBiH, odnosno 52,7%) navodi izloženost duhanskom dimu od drugih pušača na javnom mjestu. U odnosu na zdravlje školske djece i mladeži, prema rezultatima "Globalnog istraživanja pušenja kod školske djece" (GYTS) provedenog tijekom 2008. evidentirano je 14,3% pušača, od toga 17,6% dječaka i 11,3% djevojčica, pri čemu više od trećine mladih ili 36,6% izjavljuje kako su počeli s pušenjem prije dobi od 10 godina. Također, bilježi se visoka izloženost pasivnom pušenju na javnim mjestima, koju potvrđuje 85% školske djece i mladeži, što ukazuje na potrebu promicanja važećega zakonodavstva koje regulira zaštitu zdravlja od posljedica pušenja, kao i druge međusektorske mjere zdravstvene promocije.