Pobijedite stres na poslu

stres, stres, djeca, obitelj, depresija, depresija, stres, čekanje, red, živci, stres, zdravlje, stres, srce, vrijeme, glavobolja, imunitet, bogatstvo, depresija, stres, mladenka, momačka večer, strah, stres, koraci, rješenje, žena, stres, žene, stres, stres, ljutnja, ulja, stres, znakovi, stres, osjećaji, šefice, šefovi, depresija bolest, stres, uzroci stresa, razina stres, simptomi stresa, simptomi stresa, stres, bolest, Shizofrenija, Shizofrenija, bolest, duševne bolesti, Shizofrenija, stres, načini, život, stres, seks navike, odlazak u zemlje EU-a, odlaze u inozemstvo, istraživanje, psovanje, stres, razina stres, simptomi stresa, život, stres, stres, posao, stres, emocije, moždani udar

...i velikom količinom posla uzrokuju često pojavljivanje različitih anksioznih stanja i dugotrajne nervoze. Znanstvenici su za potrebe istraživanja pronašli osobe najrazličitijih zanimanja, uključujući glumce, kirurge, pilote, novinare i policajce. Postavili su im pitanja rade li duže nego što bi željeli, osjećaju li prevelik pritisak, zahtijeva li njihov posao pretjerano emotivno zalaganje i jesu li im poslovni zadaci uvijek jasni. Istraživanje je pokazalo kako je anksioznost ili depresiju kod prethodno mentalno zdravih osoba uzrokovao upravo stresan posao.

Društvene aktivnosti

Znanstvenici kažu kako je najvjerojatniji razlog koji dovodi do takvih psihičkih stanja to što osobe koje previše rade nemaju vremena za društvene aktivnosti i kako bi zaposlenima na stresnim radnim mjestima trebalo skrenuti pozornost na to, potaknuti ih da posao ipak obavljaju rasterećenije i na to da ne provode mnogo vremena u uredu.

A stresan posao ima izravan biološki utjecaj i na vaše tijelo i povećava rizik od srčanih bolesti, pokazala je najnovija studija. Istraživanje je provedeno na više od 10 tisuća Britanaca. Pokazalo se da osobe koje su mlađe od 50 godina, a rade na izrazito stresnom poslu, imaju čak 70 posto veću vjerojatnost razviti razne srčane bolesti od osoba koje rade u manje stresnom okruženju.

Hormon stresa

Ispitanici kojima stres dominira životom imaju puno manje vremena baviti se nekom tjelesnom aktivnošću i pravilno se hraniti. Istraživanje je pratilo radnike iz različitih zanimanja kroz razdoblje od 25 godina, a proučavao se njihov rad srca, krvni tlak, razina hormona stresa, kortizola, pratila se njihova prehrana, tjelovježba, uživanje alkohola i pušenje. Istraživači su otkrili kako osobe koje su stalno pod stresom puno više puše, piju, loše se hrane i skoro se uopće ne bave sportom. Upravo zbog toga stručnjaci preporučuju osobama koje rade u stresnim zanimanjima da nauče kako se lakše nositi sa stresom.

Dnevni list