Pet poremećaja spavanja za koje vjerojatno niste znali

snovi, učenje, spavanje, san, zima, san, zdravlje, Infarkt, spavanje, san, zdravlje, jastuk, napitak, spavanje, zdravlje, spavanje san, ljetna vrućina, muškarci, žene, san, spavanje san, mozak, istraživanje, spavanje san, san, spavanje, mladost, starost, spavanje san, greška, jutro, noć, spavanje san, događanja, krevet, buđenje, spavanje, buđenje, Da Vinci, spavanje san, metoda, žene, san, hormoni, buđenje, Rano buđenje, ustajanje, buđenje, rastezanje, spavanje san, poremećaj, snovi, značenje, posteljina, zamjena, koliko često, posteljina, krevet, hrkanje, položaj spavanja, grinje, jastuk, posteljina, ljeto, koliko često, posteljina, noćno znojenje, znojenje, spavanje, san, sol, šećer, stres, hrana, spavanje, spavanje san, popodnevno spavanje, posteljina, tjedan dana, san, spavanje, spavanje san, zaštita, spavanje san, sve je to bio dobar san, nezdrave namirnice, upalni procesi, san, posteljina, ručnici, pranje, test, stručnjaci, jastuk
Ili se ritati u krevetu? Ili ako ste paralizirani? Za većinu od sljedećih pet poremećaja spavanja vjerojatno još nikada niste čuli.

Apneja u spavanju je iznenađujuće česta pojava, pri kojoj spavač na 10 sekundi, a najčešće i dulje, prestane disati. Manjak kisika dovodi do toga da se spavač naglo probudi ili barem prijeđe u fazu laganijeg sna. Ovaj poremećaj jako pogađa kvalitetu sna, često je povezan s hrkanjem i treba ga liječiti.

Paraliza tijekom spavanja je zastrašujuće iskustvo za spavača koji se probudi i najednom shvati da je paraliziran. Osoba je savršeno svjesna i budna, ali se ne može pomicati, govoriti, ponekad čak ima osjećaj da se guši ili da joj nešto pritišće prsa, nekad čak u vizualne halucinacije, što može potrajati i nekoliko minuta. Tijelo inače prirodno biva paralizirano tijekom REM-faze sna, ali se ta paraliziranost ponekad, uslijed manjka sna, droga ili drugih poremećaja sna, nakratko produlji i nakon buđenja.

Hipnagoški trzaji - Riječ je o trzajima ili poskakivanjima ili čak osjećajima padanja dok osoba polako pada u san. Uzroci još uvijek nisu otkriveni. Prema jednoj teoriji, osoba mentalno pada u san prije nego što se tijelo stiglo fizički paralizirati. Prema drugoj teoriji, riječ je o fizičkim manifestacijama kojima se tijelo uoči sna oslobađa nakupljene napetosti. Piše Express.hr.

REM poremećaji spavanja znaju užasno poremetiti osobne živote ljudi. Ovakvi spavači ponekad usred noći urlaju na partnera, čak ga i udare, a da se sljedećeg jutra ničega ne sjećaju. Ovo je posljedica situacije u kojoj je spavač zašao čak u REM fazu, a tijelo još nije potpuno paralizirano. Spavač se stoga ponaša u skladu sa svojim snom.

Sindrom eksplodirajuće glave nije doslovni opis onoga što se događa. Osoba, dok pada u san ili dok se budi, odjednom kao da doživi da joj je u glavi odjeknuo pucanj ili eksplozija bombe, uz bljesak i uz prasak. Nakon 50. godine života ovo doživljava prosječno svaka deseta osoba. Nitko sa sigurnošću ne zna o čemu je riječ, osim da je bezopasno. Pretpostavlja se da bi mogla biti riječ o promjenama u srednjem uhu ili sićušnim napadajima u temporalnom režnju mozga.