Pelin kao lijek za probavne tegobe

Njegova sposobnost da pomuti razum, izazove vrtoglavicu, omamljenost ili delirij, u mnogih je povezana s nadnaravnim moćima, dok je okus gorkih pelinkovaca, i s njihovim djelovanjem povezano iskustvo, u mnogih književnika ostavilo traga. Ta gorka rakija imala je u Francuza ritual kao u Engleza pijenje čaja. Uvijek propisno dozirana i u točno vrijeme.

Eto. Tako su slavili pelin. Zašto bi danas bilo drukčije? Zašto ga ne bismo koristili? Potražite zato pelin. Prah, med, tinkura, čaj... mnogo je pripravaka na bazi ove biljke. No kako dati neki savjet kada on ima toliko široku primjenu i brojne ljekovite koristi? Osvrnut ću se zato samo na najpoznatiji.
Poticanje probave i apetita

Kada kažemo pelin - neka vam prva poveznica bude probavni sustav. Pelin pripada možda najčešće opisanoj i sigurno najčešće upotrijebljenoj ljekovitoj biljci za poticanje probave i apetita. Pelin je sredstvo za jačanje, on pobuđuje izlučivanje žuči, potiče jetru te vrlo brzo otklanja probavne smetnje i nadimanje. Kada govorimo o parazitima i crijevnim nametnicima i kada sugeriramo čišćenje organizma od nametnika - pri tome uvijek pomislite i na učinak pelina. On je odlično sredstvo protiv grčeva u želucu i crijevima, protiv katara želuca, kronične začepljenosti, proljeva, prevelike kiseline u želucu, debljine, pritiska i boli, žutice, žgaravice te protiv žuto obloženog jezika i lošeg zadaha. Dakle, gorka je čaša pelina, ali vrijedi je popiti.

Pelin NE uzimati:
- u trudnoći
- ako postoji opasnost od moždanog udara
- kod oštećenja želuca i unutarnjih organa
- istodobno s uzimanjem preparata od željeza
- dulje od 7 dana
- kod težih oboljenja bez savjeta s liječnikom

Pelin nikada ne kuhati, već preliti kipućom vodom i odmah procijediti.
Čaj
1 čajna žličica pelina, 2 dl vode
Priprema:
Kipućom vodom preliti pelin, poklopiti da odstoji 15 minuta i procijediti.
Upotreba:
Piti jednu do tri šalice čaja u toku dana. Pelinov čaj piti u gutljajima iza jela, najdulje sedam dana. Poslije odmora od sedam dana može se ponovo uzimati. Pelinov čaj uzima se kod svih navedenih oboljenja.

Napomena: kod liječenja probavnih organa čaj ne sladimo.

zdravstveni-vodic