Pazite što jedete ako želite zaštitu od toplotnog udara i UV zračenja

I dok savjeti ne boravite na suncu u periodu od 11 do 15 h i koristite zašititnu kremu su značajni, obraćanje pažnje na ono što jedemo je takođe korisno, cafe.ba.

- Različite namirnice su u stanju da osigurate ograničenu zaštitu, tvrdi Nina Goad iz britanskog Udruženja dermatologa.

Nutricionista Juliette Kellow otkriva koje namirnice imaju veću ulogu od samog punjenja stomaka:

1. Paradajz (čini našu kožu otpornijom na sunce, obrađeni i kuhani paradajz je još korisniji nego svježi).

2. Narandžasto voće i povrće (šargarepa, slatki krompir, bundeva, mango, kajsija... predstavljaju bogati antioksidans beta-karoten, koji predstavlja zašititu od opeklina).

3. Vitamin C i E (pomažu u zaštiti od opeklina, čiste kožu i uništavaju ćelije od slobodnih radikala UV zraka).

4. FAT faktor (dodavanje maslinovog ulja, avokada ili neslanog oraha i sjemenki u salatu čini kožu sigurnijom jer ne samo da posjeduje vitamin E nego je takođe prepun mononezasićenih masti).

5. Zeleno povrće (pomaže u zaštiti kože i očiju, osim što su bogati beta-karotenom, zeleno povrće kao što je kelj, spanak, brokoli, grašak, takođe su bogati luteinom i zeoksantinom, ovi antioksidanti se nalaze u makuli oka, gdje im pomaže da filtriraju UV dnevnu svjetlost, drugim riječima, oni se ponašaju kao prirodne naočale za sunce).

6. Tamna čokolada (antioksidans zvani flavanols u kakau čini `čuda`, ljudi koji jedu 20 gr čokolade sa visokim procentom kakao mase svaki dan u stanju su da izdrže duplo više UVB zraka nego oni koji ne konzumiraju čokoladu).