Pacijent u bolnici umro od kravljeg ludila

kravlje ludilo

... ludila, potvrdio je danas zamjenik ravnatelja varaždinske Opće bolnice Denis Grgurović.

Dodao je da je tkivo pacijenta nakon njegove smrti poslano na analizu u jedan institut u Beču te da su rezultati analize u varaždinsku bolnicu stigli početkom srpnja.

Grgurović je rekao da je pacijent početkom godine bio liječen u varaždinskoj bolnici, ali zbog neke druge bolesti.

"U svibnju se pojavio sa simptomima koji su upućivali na neurološku bolest, no budući da našom dijagnostikom nije bilo moguće utvrditi o čemu se radi, upućen je u Klinički bolnički centar Zagreb, gdje su posumnjali na Creutzfeldt-Jakobljevu bolest i vratili ga natrag u našu bolnicu, gdje je umro", objasnio je Grgurović.

Istaknuo je kako nema mjesta panici jer osoba koja jede zaraženo goveđe meso može oboljeti samo ako ima genetsku predispoziciju za razvoj takve bolesti. Zato se i javlja jedan slučaj bolesti na dva milijuna ljudi.

Nema opasnosti od prijenosa bolesti s pacijenta na pacijenta, osim, možda, ako zaražena tkiva oboljele osobe, mozak i neki dijelovi tijela dođu u kontakt s nekim instrumentima ili aparatima koji se poslije upotrebljavaju na drugom pacijentu, rekao je Grgurović te dodao da izravna opasnost od zaraze ne postoji pa nema potrebe za karantenom ili izolacijom takvog pacijenta.

Također je rekao kako su nakon prve sumnje da je pacijent u varaždinskoj bolnici umro od te bolesti obaviješteni mjerodavno ministarstvo i povjerenstvo za suzbijanje i sprječavanje infekcija te se postupilo po smjernicama koje određuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Grgurović je objasnio da Creutzfeldt-Jakobova bolest razara mozak i središnji živčani sustav te da je neizlječiva, a smrtnost je 100 posto. No, inkubacija traje od nekoliko mjeseci do 50 godina pa se teško može sa sigurnošću znati gdje se i kako osoba zarazila.

FENA