KRAVLJE LUDILO Tri zemlje uvele zabranu uvoza govedine iz Brazila

prodaja, krava, Brazil, kravlje ludilo, govedina
Arhivska fotografija

Brazilsko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da su Tajland, Iran i Jordan privremeno obustavili uvoz govedine iz Brazila dok vlasti istražuju slučaj kravljeg ludila kod životinje iz savezne države Pará.

Ministarstvo je također potvrdilo da je Rusija zaustavila uvoz iz države Pará nakon otkrića tamošnjeg slučaja kravljeg ludila, prema priopćenju poslanom Reutersu, prenosi Hina.

Obustavljen izvoz govedine i u Kinu

Tajland, Iran i Jordan "privremeno su obustavili uvoz govedine iz cijelog Brazila, a Rusija je uvela embargo na izvezenu govedinu iz države Pará," priopćilo je ministarstvo.

Osim toga, Brazil je obustavio izvoz govedine u Kinu kako bi ispunio uvjete trgovinskog sporazuma. Postoji samo jedna tvornica za pakiranje mesa u državi Pará, ovlaštena za prodaju goveđih proizvoda u Rusiju, dodaje se.

Brazil istražuje slučaj goveđe spongiformne encefalopatije (BSE) na devetogodišnjem mužjaku. Otkriće slučaja, priopćeno 20. veljače, pokrenulo je samonametnutu zabranu prodaje brazilske govedine Kini.

Klasična goveđa spongiformna encefalopatija se smatra ozbiljnom

Životinja je ubijena, te se čekaju pretrage kako bi se utvrdilo je li razvila klasični oblik bolesti ili je riječ o atipičnom slučaju, koji se spontano javlja u svim populacijama goveda i ne ovisi o unosu hrane kontaminirane proteinskim česticama - prionima. Klasični BSE smatra se ozbiljnijim jer uključuje kontaminaciju prionskim proteinom i mogao bi izazvati širu zabranu trgovine.

O suspenziji izvoza u Rusiju prethodno su izvijestile lokalne novine Valor Economico, koje su rekle da je zabrana stupila na snagu u srijedu i da se odnosi na žive životinje, svježe i prerađeno meso i nusproizvode.

Andrey Yurkov, ruski službenik za poljoprivredu u Brazilu, odbio je odgovoriti hoće li Rusija ukinuti zabranu uvoza govedine ako brazilska vlada potvrdi da je slučaj netipičan, prema izvješću Valor Economica.