Ovo su najbolji načini da zaustavite curenje nosa

prehlada, lijek, navike, pravila, zdravlje, prehlada, lijek, muškarci, žene, nos, prehlada, lijek za prehladu, gripa, prehlada, virusi, prehlada, izbjegavanje, zdravlje, glupost, lijekovi, nos, prehlada, sluz, prehlada, gripa, borba, sinusi, liječenje, sinusi, lijek, zdravlje, prehlada, virusi, kronične grlobolje, grlobolja, lijek, prehlada, zima, prehlade, lijek za prehladu, prehlade mjehura, prehlada, gripa, namirnice, prehlada, imunitet, jačanje imuniteta, metoda, namirnice, prehlada, kad što jesti, začepljen nos, ispuhivanje nosa, imunitet, napitak, đumbir, recept, prehlada, prehlada, zdravlje, prehlada, nos, juha, prehlada, prehlada, curenje nosa, načini, prehlada, lijek, prehlada, prehlada, ispuhivanje nosa

Niti kapi za nos (dekongestivi) nisu pravo riješenje i treba ih koristiti samo u krajnjoj nuždi. Ovim kapima ćete brzo olakšati stanje u nosu i naizgled riješiti problem, no nećete očistiti nos od virusa.

Ako ih koristite predugo napravit ćete suprotan efekt i imati osjećaj da je nos stalno pun. Ako vam curenje i često brisanje nosa smetaju, možete pokušati sa pripremom nekih prirodnih lijekova koji mogu pomoći u ublažavanju i zaustavljanju ovog dosadnog simptoma.

Ispiranje slanom vodom

Možda ste bili u prilici da u ljekarni vidite neobičnu posudu nalik čajniku, a da niste znali čemu služi. U pitanju je posuda za ispiranje nosa koja vam može skratiti vrijeme trajanja prehlade i iz nosa isprati viruse, pa čak i bakterije. U posudu se sipa topla voda i dodaje žličica morske soli, dobro promućka i prema uputstvu vrši ispiranje nosa tako da se voda sipa u jednu nosnicu, a izlazi kroz drugu zajedno sa svim nečistoćama iz nosa i sinusa. Topla voda i sol blagotvorno djeluju na sluznicu nosa. Ova metoda vam može pomoći u slučaju prehlade, upale sinusa i alergija, te je znatno efikasnija od korištenja kapi i sprejeva. Radite ovo 2-3 puta dnevno i mnogo ćete rijeđe brisati nos.

Inhaliranje eteričnim uljima

Curenje nosa se dešava i usred pražnjenja sekreta iz sinusa, a u ovom slučaju osim ispiranja slanom vodom, pomaže i inhaliranje vodenom parom sa eteričnim uljima koja imaju antiseptička svojstva. Na taj način se dezinficiraju dišni putevi i sinusne šupljine te izbacuje sekret iz sinusa. Najbolje je da koristite eterična ulja ružmarina, eukaliptusa, bora, mente, timijana i mentola. Inhalacija se može vršiti i čajem od bosiljka, kamilice ili kadulje ali i moskom solju.

Domaća rakija

Joše jedan jednostavan i efikasan lijek za curenje nosa je inhalacija domaćom rakijom. Potrebno je samo ispod nosnica nanijeti malo rakije i duboko disati, a osjećaj u nosu će biti puno lakši.

Đumbir

Žvakanje svježeg korijena đumbira korisno je za cjelokupno zdravlje, jačanje imuniteta, borbu protiv prehlade, a može i zaustaviti dosadno curenje nosa. Potrebno je samo uzeti komadić svježeg đumbira, oguliti ga, oprati i nekoliko minuta grickati, te na kraju i progutati. Ovo treba raditi više puta na dan.

Vitamini i minerali

Dobro je poznato da je vitamin C odličan saveznik u borbi protiv prehlade i nezaobilazan dio terapije za jačanje imuniteta. Na prvi znak prehlade treba uzimati što više svježeg voća i povrća bogatog ovim vitaminom (citrusi, kupus, paprika, kivi, kelj, brokula, čaj od šipka), a poželjno je koristiti i vitamin C kao dodatak prehrani. Cink također jača imunološki sustav i na taj način može doprinjeti smanjenju curenja iz nosa. Vitamnin C i cink u kombinaciji su odličan izbor za borbu protiv prehlade i svih njezinih simptoma.

Izvor: kiwi.hr