Ovo su mitovi i činjenice o pripremi hrane u mikrovalnoj. Mogli bi vas iznenaditi

mikrovalna pećnica, kuhanje, pečenje, mikrovalna pećnica, blagodati, mikrovalna pećnica, trikovi, hrana, mikrovalna pećnica, podgrijavanje, mikrovalna pećnica, genijalni dokazi, mikrovalna pećnica, mit, činjenica, namirnice, mikrovalna pećnica, mikrovalna pećnica
Ipak, mnogi je nemaju i ne žele je imati. Otkad se pojavila na tržištu, stvaraju se različiti mitovi o tome je li i koliko je štetno ili čak opasno zagrijavati hranu i pripremati je u mikrovalnoj.

Ovo su najčešći mitovi, a odgovore nudi Yahoo.

MIT: Zagrijavanje u mikrovalnoj uništava hranjiva svojstva namirnica

To je jedan od najčešćih mitova kada je riječ o mikrovalnoj i namirnicama.

"Ne postoji posebna šteta od pripreme ili zagrijavanja hrane u mikrovalnoj pećnici kad je riječ o količini nutritivnih vrijednosti", tako tvrdi David Katz, direktor Centra za istraživanje Sveučilišta Yale.

Napominje da bilo koji način termičke pripreme hrane utječe na hranjivost namirnica i gubitak nekih nutritivnih vrijednosti, od kojih se najčešće gube vitamin C, omega-3 masne kiseline, a neki antioksidansi su općenito više osjetljivi na termičku obradu. Najviše hranjivih sastojaka gubi se, primjerice, kada kuhamo povrće u vodi, a s obzirom na to da se koristi znatno manje vode u pripremi jela u mikrovalnoj pećnici, hrana može biti čak i bolja, napominje.

ČINJENICA: Oprezno s plastičnim posuđem

Čuli ste zasigurno da bi trebalo izbjegavati zagrijavati hranu u mikrovalnoj pećnici u plastičnim posudama. Postoji razlog za to. Prilikom zagrijavanja iz plastičnog se posuđa mogu osloboditi štetne kemikalije, BPA i ftalati, koji se mogu upiti u hranu. Najbolje je izbjegavati upotrebljavati plastično posuđe u mikrovalnoj pećnici, pa čak i kada je označeno kao "BPA free". Koristite se staklenim i keramičkim posuđem, poručuje Katz.

MIT: Hrana se u mikrovalnoj kuha ravnomjerno

Ako ste barem jednom zagrijavali neko jelo u mikrovalnoj pećnici, zasigurno ste doživjeli da je jelo pri vrhu vrlo vruće, a u sredini je hladno, kao što je bilo i prije zagrijavanja. Mikrovalovi prodiru otprilike četiri centimetra u dubinu pa će namirnice koje su deblje od toga, posebice ako je riječ o debljim komadima crvenog mesa, ostati termički neobrađeni. Stoga mikrovalna pećnica nije najpogodnija za "kuhanje i pečenje", ali za podgrijavanje ili odmrzavanje odličan je "pomoćnik" u kuhinji.

ČINJENICA: Mikrovalne pećnice su sigurne

Kako joj i samo ime govori, ova pećnica radi na principu mikrovalova, a neki zbog toga smatraju da zbog tog zračenja postoji povećani rizik od obolijevanja od raka. Ipak, to je daleko od istine. Mikrovalovi imaju ograničen energetski potencijal pa ne prouzročuju promjene u strukturi tvari. Njihove molekule titraju i međusobno se sudaraju, što utječe samo na porast temperature, a taj je efekt iskorišten u mikrovalnim pećnicama za kuhanje i sušenje.

vecernji list