Ovo su hrana i piće za koje ste mislili da su zdravi, a zapravo nisu

hrana

Dobro obratite pažnju na sastojke hrane koju konzumirate, savjetuju iz Muscle and Fitnessa.

Naprimjer, kruh na kojem piše da je napravljen od cjelovitog zrna u sebi može sadržati čak 70 % rafiniranog brašna.

Osim kruha, Muscle and Fitness napravio je listu od još osam "zdravih" namirnica koje to zapravo nisu.

Žitarice

Veliki broj Amerikanaca, čak 31 % njih, započinje jutro na isti način: sa zdjelicom punom žitarica i mlijeka. Međutim, mnoge žitarice nisu hranjive - pa čak i ako su označene kao zdrave. Zbog toga dobro obratite koliko šećera sadrže žitarice koje ujutro konzumirate.

Mlijeko s niskim postotkom masnoća

Izbjegavajte mlijeko s niskim udjelom masnoća i slobodno konzumirajte punomasno mlijeko.

Iako mlijeko s niskim udjelom masnoća ima manje kalorija, punomasno mlijeko ima više zasićenih i mononezasićenih masti koje vam daju duži osjećaj sitosti. Još jedan razlog više da pijete punomasno mlijeko je i taj što u mlijeko s niskim postotkom masnoće dodaju mlijeko u prahu da bi bilo što sličnije punomasnom mlijeku.

Ni istraživanja ne podupiru tvrdnju da je mlijeko s niskim udjelom masnoće zdravije od punomasnog mlijeka, naime 2012. godine istraživači su dokazali da je pretilost djece uzrokovana baš mlijekom s niskim udjelom masnoće.

Margarin

Biljne masnoće uopće nisu dobre za vaše tijelo, dapače, one se slabije razgrađuju u čovjekovom organizmu od masti životinjskog porijekla.

Proteinske pločice

Mnoge proteinske pločice samo su dobro upakirani slatkiši. Najčešće sadrže veliku količinu šećera, trans masti i umjetne zaslađivače.

Sportska pića

Studija Sveučilišta Oxford otkrila je da ne postoje dokazi koji bi potvrdili da sportska pića zaista pomažu u boljoj izvedbi vježbi jer polovica firmi koje proizvode sportska pića nisu pružile dokaze o svojim tvrdnjama da su ona zdrava.

Na ovom popisu našli su se još i voćni sokovi, namirnice označene kao nemasne, te sušeno voće.

Izvor: index.hr