Ovo morate znati o kremama za sunčanje

Ukoliko boravite na suncu za vrijeme ljetnih vrućina, ni slučajno ne zaboravite nanijeti kremu za sunčanje, pa čak i ako niste ljubitelj iste. Nije važno jeste li tamnoputi ili niste, zaštitit će vas od štetnog sunčevog zračenja i spriječiti uranjeno starenje kože. Najbitnije od svega, nanošenjem kreme smanjit ćete rizik od raka kože. Pri nanošenju kreme nemojte napraviti greške o kojima piše Huffington Post.

1. Na pakiranju kreme za sunčanje potražite riječi 'široki spektar', kako biste bili sigurni da krema štiti i od UVA, a ne samo UVB zraka. Ukoliko na bočici piše samo SPF, znači da se odnosi samo na opekotine koje uzrokuju UVB zrake.

2. Ako koristite istu kremu više godina za redom, i tu radite grešku. Kreme imaju rok trajanja kao i sve drugo, jer aktivni sastojci krema za sunčanje nestaju tijekom remena, što znači da zaštita neće biti učinkovita. I izloženost visokim temperatrama može ugroziti učinkovitost zaštite.

3. Kombinacije pudera sa zaštitnim faktorima iako zvuči praktičnim, nije baš nešto što će zaštititi vašu kožu. To što ste na lice nanijeli puno šminke ne znači da ste zaštićeni, te se nije pametno oslanjati na taj vid 'zaštite'. Najbolje je namazati kremu za sunčanje na lice.

4. Kada nanosite kremu, budite sigurno da ste je nanijeli dovoljno, jer nanošenje male količine kreme ne iskorištavate njen puni potencijal. Recimo da je potrebno onoliko kreme koliko stane u čašicu za žestoka pića kako bi ste zaštitili cijelo tijelo.

5. Nije dovoljno namazati se samo ujutro, jer ako vrijeme provodite na suncu, krema je učinkovito najviše dva sata nakon mazanja. Koža koristi aktivni sastojak u losionu tijekom vremena, a znojenje i kupanje utječe na pad učinkovitosti kreme. Kremu nanosite otprilike svakih sat vremena, te pričekajte malo prije nego se smočite, jer koži treba neko vrijeme da je upije.

6. Ne postoji krema koja je vodootporna, a nova su pravila zabranila proizvođačima da na bočice pišu da krema ima takvu karakteristiku. Krema može biti otporna na vodu tek 40-ak minuta.

7. Neki pogrešno vjeruju da se ne može izgorjeti ako je nebo oblačno. Ipak, to ne znači da je opasnost prošla. Ako ne možete vidjeti ili osjetiti toplinu ne znači da štetne sunčeve zrake ne napadaju vašu kožu. UV zračenje je nevidljivo, a prodire kroz maglu i oblake, stoga lako možete zaraditi opekline.

8. Visok faktor ne znači uvijek bolju zaštitu. Na takve kreme samo bacate novac, jer SPF 60 ne znači da nudi dvostruku i dulju zaštitu od SPF 30. Vrlo je mala razlika između ta dva faktora, jer ne postoji način da se kremom za sunčanje blokira sto posto sunčevih zraka. Osim toga, i kreme s višim faktorom morat ćete nanositi jednako često kao i one s manjim.

9. Krema za sunčanje ne bi trebala biti jedina obrana od sunčevog zračenja. Njoj pridodajte šešir, sunčane naočale i primjerenu odjeću, ta sunce izbjegavajte u vrijeme kad je najopasnije. Izbjegavanje opeklina također ne znači da ste pravilno zaštitili kožu, jer čim ona potamni, znači da je sunce djelovalo na nju i oštetilo ju.

izvor: srednja.hr