Ovo je pet razloga zašto treba jesti mladi luk!

luk, zdravlje, mladi luk, blagodati, mladi luk, zdravlje, razlozi, mladi luk, razlozi

Zbog svojih antibakterijskih svojstava štiti tijelo od pojave upalnih procesa, a velike količine sumpora u njemu pojačavaju apetit i poboljšavaju probavu.

1. Čuva srce

Mladi luk pun je antioksidanasa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice u tkivima. On također sadrži i dosta vitamina C koji pomaže da krvni tlak ostane u granicama normale i tako štiti od pojave srčanih oboljenja.

2. Štiti vid

Velika količina karotenoida u ovoj namirnici čuva vid i zdravlje očiju, dok prirodne obloge napravljene od mladog luka smiruju nadraženost i upale oka. Vitamin A u njemu, osim što štiti od upale očiju, smanjuje i rizik od pojave bolesti mrežnice, kao što je degeneracija makule.

3. Jača kosti i imunitet

Vitamini C i K u mladom luku štite i jačaju kosti. Oni poboljšavaju proizvodnju kolagena i čuvaju gustoću u kostima. Samo jedna stabljika mladog luka sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1,6 mikrograma vitamina C, što je 22 posto preporučene dnevne doze ovih vitamina koji poboljšavaju zdravlje kostiju. Mladi luk dobar je izvor fitokemikalija, posebno flavonoida, kao što su kvercetin i antocijanin. Ti fitokemijski spojevi jesu prirodne kemikalije koje sadrže mnoge biljke, a koje mogu poboljšati imunitet.

4. Smanjuje kolesterol

Mladi luk ima veliki broj supstanci koje snižavaju loš kolesterol u krvi. Njegov zeleni dio veoma je zdrav i, pored toga što pomaže da se smanji kolesterol, dobar je i za vraćanje povišenog šećera u normalu.

5. Dobar i za kožu

Mladi luk pomaže organizmu da proizvodi veće količine kolagena i da ga obnavlja. Kolagen je neophodan da koža ostane lijepa pa ćete joj jedenjem luka pomoći da bude zdrava i mladolika.

Izvor: dnevno.hr