JAJA, MLADI LUK, KUHANA ŠUNKA Provjerili smo cijene osnovnih namirnica za uskršnju trpezu

Tržnica Mostar
Hercegovina.info

Zbog vala poskupljenja osnovnih životnih namirnica uskrsna trpeza ove godine kod brojnih građana bit će nešto skromnija. No, ono što će većina građana pripremati za tradicionalni uskrsni doručak ili ručak, svakako su kuhana jaja, kuhana šunka i mladi luk.

Tim povodom danas smo na mostarskoj tržnici i u nekim marketima provjerili cijenu istih. Tako se kod vrijednih prodavača mogu pronaći domaća jaja. Cijena table istih iznosi 8 maraka. Na nekim štandovima prodaju se već i obojena jaja. Za njih ćete pak morati izdvojiti 20 maraka. Ukoliko ćete po jaja u neke od hercegovačkih supermarketa tu možete proći nešto jeftinije. Tabla se može pronaći za 6,95 maraka.

Kada je riječ o mladom luku njega se danas na mostarskoj tržnici uglavnom moglo pronaći u svežnju od pet ili šest komada po cijeni od 1 marke. U trgovinama mu je cijena po kilogramu nešto manja od 3 marke, točnije 2,95.

Kuhana šunka u mesnicama u kojima smo provjeravali cijenu iste kreće se ispod 12 maraka, točnije ona najskuplja je na 11,95 KM. Kako nam kažu jednoj mesnici prošle godine ona je bila za marku jeftinija.

Od ostalog mesa najviše je poskupjela piletina. Posljednji 'skok' bio je s 10 na 13 maraka, dok je junetina poskupjela za oko dvije marke, umjesto dosadašnjih 9 za kilogram iste izdvojit ćemo 11 maraka.

Što se pak tiče voća, valja spomenuti kako su posljednjih dana na tržnice diljem BiH, pa tako i na mostarsku, stigle prve jagode. Njihova cijena je visoka i iznosi 12 maraka, samo marku manje nego piletina. 'Korpice' s jagodama prodaju se za 6 mkaraka. Voće koje je praktički desert bi tako ovih dana za građane moglo postati luksuz, baš kako je to u nedavnom razgovoru za Hercegovina.info rekao vlasnik jednog čapljinskog OPG-a.